“Oodatakse otsuseid seoses eelarvepoliitilise koostöö tugevdamisega ning Euroopa Komisjoni rolli suurenemisega liikmesriikide eelarvepoliitikate suhtes,” ütles Sõerd Delfile.

Riigikogulase sõnul on tähelepanu all kindlasti ka Euroopa Keskpanga edasine strateegia, mis omakorda võib olla mõjutatud ülemkogu otsustest. “Juhul kui otsused ei vasta turgude ootustele, võib jätkuda euroala riikide võlakirjade müügisurve, globaalsed investorid püüavad vabaneda nendest võlakirjadest, mis paratamatult tõstab nende võlakirjade tootlusi veelgi,” arvas Sõerd.

“Olukord, kus varasemaid võlgu refinantseeritakse ühe uute ja kallimate võlgadega, ei saa pikemaajaliselt jätkuda. Võlakirjainvestorid loomulikult teavad seda ja on riskid ümber hinnanud. Itaalia emiteeris esmaspäeval võlakirju juba sellisel tootluse tasemel, kus see on võimalik vaid lühiajaliselt.”

Kolmapäeval majandusministrite kohtumisel Brüsselis kõnelnud Euroopa Komisjoni majandusvoliniku Olli Rehni sõnul tuleb edasi liikuda kahel rindel: eurotsoonile tuleb ette ehitada piisavad tulemüürid, et turud maha rahustada, ning kontrolli majanduse üle tuleb karmistada, teatas Helsingin Sanomat.

Eurotsooni rahandusministrid leppisid teisipäeva hilisõhtul kokku Euroopa ajutise kriisifondi tugevdamises ja Kreekale järgmise abiraha eraldamises.