"Kuigi kursus on enamasti suunatud mereakadeemia õppuritele ning jõustruktuuridest tulnud huvilistele, saab ka inimene tänavalt ja ilma vastavat väljaõpet omamata 24-tunnisest kursusest osa võtta," selgitab pantvangiõppe kursuse korraldaja erafirma OÜ Mägi-Aivar tegevjuht Martin Hansson.

Instruktoriteks on kursusel peamiselt päästeteenistuse, politsei ning kaitseväe töötajad, kelle ülesandeks on siis anda edasi kogemus reaalsest pantvangi sattumisest nii maal, kui ka merel.

Kaitseväes teeninud ning hiljem Somaalias eraturvafirmas laevu kaitsnud Hanssoni sõnul luuakse õppe käigus osalejatele täiesti reaalne olukord, kus neist saavad "ohvrid".

"Terves protsessis luuakse inimesele võimalikult reaalne situatsioon, näiteks pantvangikriisi alguses kasutatakse instruktorite poolt imitatsioonivahendeid - paukpadruneid ning lõhkepakette," selgitas Hansson. Samuti viiakse läbi ka reaalne ülekuulamisprotsess, mis peaks panema proovile inimese psüühika ning seda treenima.

Kes vastu ei pea, tõstab käe

"Kui peaks juhtuma, et keegi psühholoogiliselt vastu ei pea, siis saab ta alati käe püsti tõsta ning ta eraldatakse mõneks ajaks teistest eemale puhkama," seletab Hansson ohutusnõudeid.

Kursuslaste ohutuse tagamiseks võetakse kasutusele ka kõikide struktuuride sellisteks olukordadeks ette nähtud ohutusnõuded. Seega on Hanssoni sõnul osalejate turvalisuse aste viidud maksimumini. "Kedagi peksma ei hakata ja üle poordi ei heideta," lubas Hansson.

Korraldaja sõnul on huvi sellise õppe vastu järjest kasvanud, eriti merendusvaldkonna poolt. "Kui olen rääkinud laevandusvaldkonna õppejõududega, siis praegu on ju piraatlus väga kuum teema ja sealt on tulnud see peamine huvi," selgitab Hansson.

"Eesti jõustruktuuridest on näiteks paljud Saksamaal ja Inglismaal taolistel koolitustel käinud, aga Eestis tehakse seda sellisel kujul esmakordselt."