Uuringutele tuginedes tõi minister esile fakti, et vähenenud on korruptsiooniga kokku puutunud inimeste arv. "Kui 2006. aastal oli meelehead küsitud 15 protsenti ettevõtjatelt, siis nüüd 10-lt protsendilt, ning kui 2006. aastal oli kaheksa protsenti elanikest maksnud ametnikele peale või toonud kingituse, siis 2010. aastal neli protsenti," täpsustas minister.

Justiitsminister tõi kõnes esile fakti, et alates 2004. aastast on justiitsministeerium koostöös Tartu Ülikooliga teinud kolm korruptsiooniuuringut, milles on uuritud eri sihtrühmade eetilisi hinnanguid korruptiivsetele tegevustele.

"Viimases, 2010. aasta uuringus selgus, et avaliku sektori töötajad paistavad silma sellega, et suhtuvad korruptsiooni taunivamalt ja teadlikumalt kui näiteks ettevõtjad ja kodanikud. On kohane eraldi rõhutada, et ametnikud aktsepteerivad kõiki eetiliselt kahemõttelisi olukordi varasemaga võrreldes vähem – ja seda 20–30 protsendi võrra," sõnas minister.

Michal küsis täna ka kõnes, et kas on eetiline, kui ametiasutuses ei ole kehtestatud korda, kuidas ametireisidelt teenitud lennuboonuspunktidega ümber käia, ja ametnik kogub need enda nimelisele kaardile. "Samas on see ka viis, kuidas enamik lennufirmasid käitub: sellised soodustused on nimelised ja suur enamik ametnikke kasutab neid soodustusi oma tööandja huvides ilma küsimatagi," vastas Michal.

Tänase rahandusministeeriumi korraldatava eetikapäeva avakõne lõpetuseks innustas minister rahvast veel rohkem eetiliste küsimuste üle mõtlema. "Kas üksnes 1. juunil, lastekaitsepäeval, peaks isa lapsi loomaaeda viima või kas ainult emadepäeval peaks emadele mõtlema? Nii on ka täna küsimus, et kas vaid eetikapäeval peaks eetikale mõtlema – usun, et vastused neile küsimustele on samad ja igaühe enda südames," sõnas Michal.