Miks me oleme valinud Eestiga võrdlemiseks just Soome, ühe maailma kõige paremini arenenud heaoluriigi? Võiks ju võrrelda ennast muu maailmaga, miks mitte India, Läti, Kasahstani või hoopis Marokoga? Võrreldes nende maade inimeste eluoluga elame me hästi.

Meile ei meeldi, et valitsus püstitab riigile kõrged eesmärgid, kritiseerime seda, aga samas võrdleme ennast riigiga, mille tasemele jõudmine on võrdne selle tasemega, mille valitsus on eesmärgiks seadnud!

Enne kui hakkame meie väikse Eestimaa meepotti tõrva valama, võiks mõelda selle peale, kust me tuleme. 50 aastat oli Eesti riik NSVL koosseisus, kus riigi areng praktiliselt puudus. Soome samal ajal arenes koos teiste põhjamaadega tormiliselt, nagu enamus sõjajärgsest vabast Euroopast.

Kusjuures ka nende teekond oli okkaline ning mägine, nagu on meil praegu. Soomlased on higi ja pisaraid valanud selle maa ja majanduse eest, kus praegu paljud eestlased soovivad tööd teha, kuna palgad on kõrgemad. Riik ei arene mõne aastaga, riigid kujunevad välja aastakümmnete ja aastasadadega. Seda lõhet, mis tekkis, annab kinni lappida veel terve see sajand.

Selle asemel, et irvitada nende võrdlustega Eesti üle, peaksime pigem mõtlema, kuidas viia Eesti sinna, kuhu on jõudnud Soome. Niikaua kui me ainult võrdleme, naerame ja nutame selle vahe üle, ei muutu midagi. Võib-olla tasub Soome hoopis eeskujuks võtta, mitte võrdlusobjektiks.

Maailmas on väga palju Soome osalusega ettevõtteid ja teine sama palju muide ka Soome- Rootsi ühisettevõtteid, mis on maailmas tegijad. Soomlased on osanud mõelda suurelt ja julgelt, minna oma piiridest välja, vahest kasutades selleks ka oma naabermaad Rootsit.

Eestlased on töökas ja tark rahvas. Nõukogude Liidu ajal oldi liidu üks silmatorkavama arenguga riike. Ehk siis kõik eeldused on olemas, et me võime saada suuremaks kui meie rahvaarv ja koos sellega ka meie palganumbrid.

Lisaks sellele, et iga hinna eest Soomes ainult palgatööd teha, võiks kohapeal neilt õppida ja vaadata, kuidas me saaks nende abiga või nende kogemustest oma Eesti elu paremaks teha.