Järgmise nädala jooksul jõuab prognoosi kohaselt Belgiast pikaajalisest hooldusest tagasi piirivalve lennusalga kopter Alfa, ütles politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja BNS-ile. Veel oktoobri lõpus lootis piirivalve kopteri kätte saada novembri keskel.

Praegu on lennusalgas töökorras ja lendab üks kopter (Bravo). Eelmisel nädalal sai lennusalga kõige uuemal kopteril täis 300 lennutundi ning praegu on kopter plaanilises hoolduses, mis peaks lõppema detsembri keskel.

Erineva pikkusega hooldust tehakse kopteritele iga 50, 100, 300, 600 ja 1200 lennutunni tagant. Näiteks iga 50 lennutunni järel tehtav hooldus kestab vaid mõne tunni, samas kui 1200 lennutunni hooldus võtab aega mitmeid kuid. Lennusalk teeb peaaegu kõik korralised hooldused ise Tallinnas, välja arvatud 1200 lennutunni järel tehtav hooldus, mida tehakse välismaal ja kus praegu on kopter Alfa.

Juuli lõpus tekkis nädalaks olukord, kui korraga olid rivist väljas kõik kolm lennusalga kopterit. Ühel kopteril ilmnes rike 8. juulil ja teisel 23. juulil. Kolmas kopter oli juba siis Belgias pikaajalises hoolduses.

Kopteri Alfa remonditööde kaheksa kuu pikkuseks venimise üks kaalukamaid põhjusi on ajakirjanduse andmetel politsei- ja piirivalveameti tegemata töö, kuna Eesti ametnikud ei suutnud kahe kuu jooksul saata Belgiasse vajalikke dokumente.

Politsei ja piirivalveamet võttis kolmanda AgustaWestland-139 tüüpi helikopteri teenistusse tänavu veebruaris. Esimese sama tüüpi kopteri sai piirivalve kätte 2007. aasta septembris ja teise 2008. aasta lõpus.