Esimesena hakkasid kolmapäeva õhtul streikima lennujuhid ja Lissaboni metroo töötajad. Nendega peaksid ühinema tuhanded teised, sealhulgas õpetajad ja haiglatöötajad, teatab BBC News.

Portugali parlament hääletab järgmisel nädalal eelarve kärpimise plaani üle, mis on Euroopa Liidu ja rahvusvahelise valuutafondi IMF-i päästepaketi üks tingimus.

Streik arvatakse olevat üks suurimaid Portugali ajaloos. Seda toetavad kaks suurt ametiühingut, mis esindavad enam kui miljonit töötajat.

Valitsus kavatseb kärpida kulutusi mitmetele avalikele teenustele, sealhulgas tervishoiule ja armeele, ning tõsta makse.

Kaotada kavatsetakse avaliku sektori töötajate jõulu- ja muud preemiad, mis on kuupalga suurused ning eraettevõtetel kavatsetakse lubada pikendada tööpäeva 30 minuti võrra ilma ületunnitasu maksmata.

78 miljardi euro suuruse päästepaketi tingimuste järgi peab Portugali valitsus kulutusi tugevalt kärpima.

Tööpuudus on üle 12 protsendi ning järgmiseks aastaks ennustatakse sisemajanduse koguprodukti kahanemist. Peaminister Pedro Passos Coelho valitsusel ei jää muud üle kui kärpida avaliku sektori kulutusi.