Kohtu all on praegune Valga haigla 50-aastane ülemarst Andres Sell, keda süüdistatakse keelatud kauba ebaseaduslikus sisseveos, ebaseaduslike inimuuringute tegemises, teise isiku kallutamises dokumendi võltsimisele ja võltsitud dokumendi kasutamises, teatas Tartu maakohtu pressiesindaja BNS-ile.

Lisaks süüdistatakse inimuuringute eetikakomitee endist esimeest 75-aastast Lembit Allikmetsa dokumendi võltsimises.

Süüdistuse kohaselt viis Sell 2006. aasta aprillist septembrini läbi 2-kloroprokaiin inimuuringu, kuigi tal puudus selleks ravimiameti luba ja nõuetekohane patsientide nõusolek.

Uurimuse läbiviimise ja selle tulemuste kohta avaldasid kaks väljaannet 2008. aastal ka artikli, kus kirjutati, et uuringutes osales üle 60 patsiendi, kellele tehti jalaoperatsioone. Ühtlasi manustati patsientidele operatsioonieelselt 2-kloroprokaiini, et koguda teavet ravimi mõju kohta.

Esmalt alustas ravimiamet ilmunud artikli alusel küll väärteomenetlust, kuid peagi edastati teave õiguskaitseorganitele, kes asusid juhtunut uurima kriminaalmenetluse raames.

Eeluurimise käigus selgitati välja, et arst sai ravimid Šveitsist, kuigi tal puudus nende Eestisse sisseveoks ravimiameti luba. Lähtuvalt ravimiseadusest on kliinilise uuringu läbiviimiseks kohustuslik kooskõlastada läbiviidavad uuringud meditsiinieetika komiteega. Lisaks on tarvis ravimiameti luba ja patsientide nõusolekut uuringus osalemiseks. Neid dokumente aga uuringu läbiviijal ei olnud.

Süüdistuse kohaselt kallutas Sell Allikmetsa võltsima uuringule luba, mille viimane ka koostas.

Selli kaitsja on vandeadvokaat Aivar Pilv ja Allikmetsa kaitsja vandeadvokaadi vanemabi Marko Paabumets ning prokurör on Lõuna ringkonnaprokurör Kristiina Laas.