„Ma ei tea, mis põhjusel mõni inimene parajasti iseseisvuspäeva vastuvõtult eemale jääb, aga mittetulemise protsent on väga väike. Selles mõttes tundub see olevat väga hinnatud üritus,“ ütles Halonen Helsingin Sanomatele.

Halonen kommenteeris mõnede põlissoomlastest parlamendiliikmete kavatsust presidendi vastuvõttu boikoteerida.

Halonen on jäänud põlissoomlaste hammaste vahele pärast seda, kui kommenteeris Helsingin Sanomate tellitud küsitlust soomlaste suhtumise kohta rassismi.

„Inimesed, kes tunnetavad eneses rassismi, on hakanud hääletama põlissoomlasi,“ ütles Halonen pühapäeval.

Külastades Lapinjärvi koolituskeskust, selgitas Halonen, keda ja kuidas presidendi vastuvõtule kutsutakse.

„Osa on minupoolne austusavaldus demokraatlikult valitud institutsioonidele, nagu parlament, valitsus, osaliselt õigussüsteem ja mõned muud ühiskondlikud sektorid. Olgu nendes ametites kes tahes, austan rahva otsust ja kutsun neid selle kohaselt. Kui keegi ei taha tulla, on see kindlasti seisukohavõtt.“

Presidendi vastuvõtule tulemata jätmisest on teatanud kindlasti põlissoomlaste parlamendiliikmed Teuvo Hakkarainen ja Pentti Oinonen.

Oinonen põhjendas mittetulemist muuhulgas sellega, et presidendilossi peol tantsivad homod. „Iseseisvuspäeva ball on SETA-laste osakonna tantsuõhtu,“ ütles Oinonen. (SETA – Seksuaalinen Tasavertaisuus ry – seksuaalse võrdõiguslikkuse liit)

Halonen oli aastatel 1980-1981 SETA esinaine.