„Me jõudsime otsusele, et tööandjana on meil vastutus. Kedagi ei saa lihtsalt niisama puu otsa saata. Neil peab olema õige varustus ja teadmised, see on isikliku ohutuse küsimus,“ ütles Kesk-Rootsis Karlsborgis baseeruva langevarjurite üksuse K3 esindaja Per Ingemarson The Locali vahendusel.

Et üksus kasutab mehitamata õhusõidukit Falcon, mida kasutatakse muuhulgas Afganistanis, otsustasid ametnikud õpetada mõned sõdurid välja õigel viisil puu otsa ronima.

Mõnikord tekib droonidega probleeme, kas raadioside katkemise või näiteks tugeva tuuleiili tõttu, mistõttu jäävad need puude latvadesse kinni.

Drooni allatoomiseks on eluliselt tähtis, et sõduritel oleksid õiged oskused ohutult ja turvaliselt puu otsa ronimiseks, kirjutas rügement oma taotluses Stockholmi peastaapi.

Ingemarson tunnistas samas, et on teadlik vaid ühest juhtumist kahe viimase aasta ja sadade lendude ajal, kui droon on puu otsa lennanud, kuid ta rõhutas, et seda võib veel juhtuda.

Alustuseks läbivad kolm üksuse sõdurit puu otsa ronimise kursuse edasijõudnutele. Selle viivad läbi Rootsi armee kaljuronimiseksperdid.