Neid kirju laekub vähemalt kord kuus, kui mitte sagedamini. Blokeeri neid palju tahad, ikka ja jälle saabub mõne aja pärast uus. Sisu on umbes selline, et rikas Kanada onu jättis sulle pool oma pärandusest, Austraalia fond tahab toetada sinu õpinguid, sir Arthur on teid välja valinud, et teha teist oma mantlipärija jne. No saabub ikka igasugu lollusi ja lubatud summad naljalt alla miljoni dollari ei jää.

Viimane kiri, mille sain, oli ilma pealkirjata ja väga lühike. Keegi väga kummalise e-mailiga isik soovis mulle laenu anda. Kirja sisu oli järgmine: "Kas otsite x.. Mas laenu, kui jah saada tagasi Mis summa laenu kestust. sugu". Saatjaks oli hr. Prosper Hooks, kelle e-mail oli eriti kummaline: web.offi5e.0.0.0.9@sbcglobal.net.

Loomulikult ei soovinud ma temalt nn "laenu" ning ei saatnud talle laenu kestust ega sugu. Aga ometi on lolle, kes seda teevad. Ja on täitsa olemas inimesi, kes tõsimeeli usuvad, et on saanud päranduse, aktsiaid või on võimalik saada soodsat laenu. Ja nad saavad haledalt petta. Andke andeks, aga nii loll olla on ka loll, kuid ometi neid inimesi on, sest muidu sääraseid kirju ei leviks.

Kuidas käituda, kui saate sellise kirja? Kui olete ta juba avanud, siis lugege ja naerge selle sisu üle ning blokeerige seejärel. Kirjaga kaasas olevaid faile ärge kindlasti avage, isegi siis kui seal lennupiletid peaksid olema. Teatada pole sellest vist mõtet (aga võite proovida!) kuna ametisikutel nagunii pole aega sellega tegeleda. Tegelikult on selliseid asju ka põhjalikult uuritud ja ka televisioonis lahatud. Enamasti pidid sellised kirjad olema pärit kusailt Aafrikast.

Üks kindel tunnus, mis viitab pettusele, on väga-väga vigane õigekiri. Kasutatud on tõenäoliselt Google'i tõlkeprogrammi, mis, teadagi, annab kohati hirmnaljakaid tulemusi. Ühes kirjas üritati mulle müüa väga kallist koerakutsikat. Kiri sisaldas fraase nagu "koer oli lennupilet Türki", "minu eksnaine tapab koera, kui sa seda odavalt ei osta" ja "koer on ilusa majaga hoov". Mida kõike see ka ei pidanud tähendama, siis mulle oli see üks kõhutäis naeru. Selliseid idiootsusi annab ikka kokku kirjutada.

Minul isiklikult aga ei ole isegi kahju inimestest, kes selliste kirjade ohvriks langevad. Kui oled nii rumal, siis ei aita muu, kui ise omad vitsad kätte saada. Tabada on aga selliseid petiseid tõenäoliselt võimatu, sest nad pestitsevad ei-tea-kus ja kuniks ei õnnestu neil kelleltki hiigelsummat välja petta, ei hakata asja ka arvatavasti tõsiselt uurima. Sellest on muidugi kahju. Aga öeldakse ju, et lollidelt tulebki raha ära võtta ja sellised kelmid elavad palmi all ilusat elu. Tuleb vaid saata mõned kirjad ja raha laekub.