Al-Zawahiri ütles, et tegi video, näitamaks bin Ladeni inimlikku poolt ja rääkida inimestele tema suurest lojaalsusest, vahendab BBC News.

„Inimesed ei tea, et see mees oli hell, õrn, puhaste tunnetega, isegi siis, kui elu oli raske,“ ütles al-Zawahiri. „Me pole kunagi näinud temasarnast meest.“

Al-Zawahiri, kes kohtus bin Ladeniga 1980. aastate keskel Pakistanis, kui mõlemad toetasid Nõukogude vägede vastu võidelnud afgaane, kirjeldas bin Ladeniga koos veedetud aega suure auna.

Al-Zawahiri tuletas meelde, kuidas bin Laden reageeris, kui sai teada, et mõned al-Zawahiri perekonnaliikmed on tapetud. Bin Laden tuli pisarsilmil ja embas teda.

Bin Laden oli al-Zawahiri sõnul pühendunud lastele ja pööras palju tähelepanu nende heale haridusele, vaatamate sellele, et nad pidevalt ühest kohast teise kolisid.

„Igaüks, kes oli tema lähedal, nägi tema laste head ja üllast haridust,“ ütles al-Zawahiri ja lisas, et bin Laden palkas õpetaja, kes ähvardas lapsi kepiga peksta, kui viimased koraani õppida ei tahtnud.

Al-Zawahiri sõnul ei tahtnud bin Laden, et 2001. aasta 11. septembri terroriaktide toimepanijaid unustataks.

„Šeik meenutas neid heas meeles ja tänuga ning teda liigutas 19 venna mälestus, kes ründasid meie aja ebajumalat, Ameerikat,“ ütles al-Zawahiri. „Ta meenutas neid vendi äärmise truudusega.“

Analüütikud arvavad, et need kaunid mälestused terrorirühmituse endisest juhist avaldas al-Zawahiri selleks, et suurendada tema oma populaarsust, rõhutades lähedust karismaatilise liidriga.