Kohtu all on viis meest. 45-aastast Toomas Voogi ja 44-aastast Andres Rebast süüdistatakse mõrvale ässitamises ja vaimse kaasabi osutamises. 52-aastast Ain Talit süüdistatakse omakasu ajendil mõrva toimepanemises.

Aini poega, 26-aastast Anti Talit, süüdistatakse kehalise väärkohtlemise katses ning 45-aastast Kaimar Maaleppa kuriteoga saadud vara omandamises, hoidmises ja turustamises.

Harju maakohtu pressinõunik Krisitina Ots ütles Delfile, et täna oli avaistung ja pärast süüdistusakti avaldamist tunnistas ainsana oma süüd täielikult Maalepp, osaliselt tunnistas oma süüd mõrvas Ain Tali ning teised kohtualused eitasid oma süüd.

Kohus uuris täna kirjalikke tõendeid ning homme jätkub protsess tunnistajate kuulamisega. Ots ütles ka, et Voogile tehtud kohtupsühhiaatrilise ekspertiisi tulemused avalikustamisele ei kuulu.

Põhja ringkonnaprokuratuur saatis möödunud aasta novembris kriminaalsüüdistusega kohtu alla rehviärimehe ja tema kolm arvatavat käsilast, kes uurimisandmetel on seotud Tallinna taksojuhi Toomas Kangro mõrvaga. Hiljem lisandus süüdistavate sekka ka Andres Rebane, kellel süüdistuse järgi Voog tüli lahendamiseks taksojuhi mõrvari palus leida.

Jõhker palgamõrv

Mahukas kriminaaluurimine sai alguse 2009. suve lõpus, kui taksojuhina leiba teeninud 61-aastase Kangro lähedased teatasid politseile mehe kadumisest. Omaste kinnitusel nähti Kangrot viimati 15. augustil, kui ta lahkus Tallinnas Koidula tänaval asuvast kodust, hiljem oli aga nii mehe kui tema tumepunase Suzuki Baleno saatus teadmata.

Põhja prefektuuri isikuvastaste kuritegude talitus kahtlustas kohe, et Kangro võis olla langenud kurjategijate ohvriks. Peagi hakkaski uurijate silme all lahti kooruma võigas mõrvalugu, mille keskmes oli rehviäriga tegelev 44-aastane Toomas. Nimelt selgus 2010. aasta kevadeks, et Toomasel oli oma taksojuhist nimekaimuga vaenulikud suhted ning mees otsustas leida palgamõrvari, kes sohvri kõrvaldaks. Eeluurimisel kogutud andmetel pöördus Toomas mullu augustis oma tuttava 43-aastase Andrese poole, kes leidiski 51-aastase Aini, kes oli valmis ärimehelt saadava vaevatasu eest taksojuhi kõrvaldama.

Taksojuht meelitati kõrvalisse kohta

Kriminaaluurijad selgitasid, et Ain kutsus ohvri väljamõeldud ettekäändel kohtumispaika Harju maakonnas, sealt sõitis ta koos ohvri ja oma 25-aastase poja Antiga Jõelähtme valda, kus nad palusid taksojuhil ühel kõrvalisel teel auto peatada. Seejärel tungis Ain Toomasele kallale ning tappis ta löökidega pähe.

Pärast veretööd mattis Ain ohvri maha, tema Suzuki andis aga Ain oma tuttavale 44-aastasele Kaimarile. Kuigi Kaimar teadis sõiduki kuritegelikku päritolu, ei teatanud ta juhtunust politseile, vaid lammutas auto juppideks, müüs osa neist maha ning viis osa sõidukist vanametalli kokkuostu.

Ehkki vandenõu osalistele tundus, et kõik asitõendid on hävitatud, õnnestus politseinikel siiski nende julm tegu paljastada. "Süüdistatavad olid vahetult pärast tapmist ohvri matnud ja asitõendiks olnud auto lõhkunud ning metallikokkuostu viinud, kuid sellele vaatamata jõudis politsei selle [2010. - toim.] aasta kevadel kuriteo jälile," ütles Põhja ringkonnaprokurör Toomas Tomberg.

Tellija jääb tavaliselt leidmata

Põhja Prefektuuri organiseeritud ja raskete kuritegude talituse juht Raul Koppelmaa lisas, et mõrvade puhul, kus hiljem uurimise käigus selgub, et tegemist võis olla tellimustööga, on väga keeruline jälile saada tellijale. "Kuid konkreetsel juhul on kohtu alla saadetud lisaks täideviijale ka tellija ja vahendaja," hindas Koppelmaa eeluurimist edukaks.