Ansipi sõnul võib Euroopas tajuda teatud laienemisväsimust uute riikide vastuvõtmisel, kuid selline suundumus poleks kokkuvõttes kellegi huvides, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

„Ühenduse edasine laienemine suurendab piirkonna julgeolekut ja heaolu, parandab Euroopa Liidu konkurentsivõimet ning poliitilist mõju kogu maailmas. Praeguseks kujunenud seisak läbirääkimistel Türgiga ei tule kummalegi poolele kasuks. Näiteks energiateemasid käsitleva peatüki avamine annaks Euroopa Liidule täiendavaid võimalusi energiarikkast Lähis-Ida piirkonnast alternatiivsete varustuskanalite loomiseks, mis oleks ka Türgi huvides,“ lausus Ansip.

Bağış tõstatas kohtumisel Türgi ja Euroopa liidu viisadialoogi küsimuse. „Türgi on ainus kandidaatriik, kelle kodanikud peavad Euroopa Liitu sisenemiseks läbima kõik viisataotlemise protseduurid. Soovime, et ka selles küsimuses toimuks edasiminek, mis tipneks viisavabadusega,“ ütles Türgi Euroopa Liidu asjade minister.

Ansipi kinnitusel toetab Eesti Türgiga viisalihtsustamise dialoogi käivitamist.

„Türgi Euroopa-integratsioonil tõusnud küsimused on nii poliitilist- kui praktilist laadi. Esimestele neist on vastuseks tihedam suhtlemine ning seda ka tipptasemel. Kandidaatriikide valitsusjuhtidel peab olema senisest enam võimalusi mitmepoolseteks kohtumisteks nende Euroopa Liidu kolleegidega. Praktilisi küsimusi saab aga lahendada iga riigi hea kodutööga liitumiseks vajalike reformide tegemisel,“ ütles Andrus Ansip.

Kohtumisel puudutati ka Põhja-Aafrikas ja mujal araabiamaades toimunud ühiskondlikke ümberkorraldusi ning tõdeti, et Türgil on head eeldused kujuneda neile maadele eeskujuks, mille järgi oma poliitilist ja majanduslikku elu seada.

Egemen Bağışi Eesti visiidi raames on kavas veel kohtumine välisminister Urmas Paeti, riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimehe Taavi Rõivase ja Eesti-Türgi parlamendirühma esindajatega.

Minister Bağış peab välisministeeriumis ka ingliskeelse loengu arengutest Türgis ja tema naabruses ning suhetest Euroopa Liiduga