Ravikindlustuseta isikud jõuavad erakorralise meditsiini osakonda või arsti juurde oma terviseprobleemide suhteliselt hilises faasis ja nende ravimine on kallim, kui oleks olnud õigeaegse meditsiinilise sekkumise korral, märgivad Praxise analüütikud kolmapäeval esitletud uuringus.

Seetõttu pakuvad uuringu koostajad, et ravikindlustuse andmine kindlustamata isikutele võib tuua ühiskonnale kaasa rohkem tulusid kui kulusid nii finantsilises kui ka sotsiaalses mõttes.

Ühelt poolt tähendaks muudatus küll lisakulu, kuid teisalt on oluline kulude minimeerimine varase sekkumise kaudu — mida varem haigusega tegeletakse, seda odavam on selle ravimine ning väiksem on oht krooniliste haiguste tekkeks.

Uuringu „Sotsiaalkindlustussüsteemi jätkusuutliku rahastamise võimalused“ koostas poliitikauuringute keskuse Praxis ja Tallinna Ülikooli meeskond koostöös nii siseriiklike kui ka välismaiste ekspertidega.

Uuringus on käsitletud nii pensionikindlustuse, ravikindlustuse, töötuskindlustuse kui ka töövõimetuse hüvitamisega seotud küsimusi ning võimalikke tulude ja kulude arenguid.

Fookuses on sotsiaalkindlustussüsteemi rahastamine, riskide maandamise mehhanismid ja inimeste käitumise mõjutamise võimalused.