„Vietnami visiit näeb hetkel välja turismireisina ka peaministri tasandil,“ ütles Lobjakas Delfile. „Eestil on kindlasti suuremaid ja tähtsamaid prioriteete, milleks paremini kulutada sellele visiidile kuluvat aega ja raha.“

Peaminister Andrus Ansip on alates homsest koos äridelegatsiooniga Vietnamis ja Singapuris kolmepäevasel ametlikul visiidil, mille eesmärk on arendada riikidevahelisi majandussuhteid.

Lobjaka sõnul on need visiidid suhteliselt halvasti põhjendatud.

Lobjaka sõnul kannatavad paljud visiidi selle all, et neil puudub konkreetne tulem ja järeltegevus. Äridelegatsioon käib küll peaministriga kaasas, kuid edasine struktuur ei ole hästi välja töötatud ja pole läbi mõeldud, kuidas visiidi tulemusi võimendada, kõneles Lobjakas. „Senisete näidete valguses olen pigem skeptiline,“ lausus ta, kuid lisas siiski, et kunagi ei ole võimatu, et sünnib erandeid.

Lobjakas pakkus, et Eesti jaoks loomulikum sihtgrupp on India, kus erinevalt näiteks Hiinast räägitakse rohkem inglise keelt ja kus on demokraatlik riigikorraldus.

Ühe asjana tõi Lobjakas välja ka selle, et Vietnami ja Hiina omavahelised suhted on teravnenud, kuna neil on territoriaalsed probleemid, mille pärast Hiina on hakanud Vietnami ähvardama. „Vietnam on tõsiselt mures,“ lausus Lobjakas ja rääkis, et nüüd on Vietnam hakanud otsima rahvusvahelist toetust.

Lobjaka sõnul peab Eesti olema ettevaatlik, et mitte langeda lõksu. Ta pidas võimalikuks, et Hiina võib ka seda visiiti valesti tõlgendada. „Ma loodan, et peaminister arvestab selle taustaga,“ sõnas ta.

Peaminister Andrus Ansip on visiidil Vietnamis ja Singapuris. Mõlemas riigis on peaministril kaasas ka äridelegatsioon, mille pani kokku Eesti Kaubandus-Tööstuskoda. Tagasi Eestis on valitsusjuht tuleva nädala neljapäeva hommikul.