Eesti meeste hädad ei erine oluliselt teiste õhtumaade meeste probleemidest, need on teatud osas lihtsalt põhjalikumad. Eesti mehed suitsetavad ja joovad ohtralt, on ülekaalulised ja söövad valimatult ning üle. Liigutakse aga kõigele eelnevale pöördvõrdeliselt ehk siis vähe või üldse mitte.

Täna korraldatud meeste tervise teemalisel konverentsil juhtis sellele tähelepanu ka president Ilves. Ta nentis tabavalt, et olukord oleks palju parem ainuüksi siis, kui mees pööraks oma tervisele sama paju tähelepanu kui autole.

Kui “rohujuuretasandi” aruteludes tuleb jutuks naiste ja meeste palgalõhe, on paljud eesti mehed varmad oma kõrgema palga õigustuseks tooma fakti, et nende töö on stressirohkem ning et nad elavad naistest keskmiselt kümme aastat vähem. See kõik on statistiliselt tõsi, kuid taoliste väidete esitajad jätavad tähelepanuta fakti, et oma kümme aastat lühema eluea ning stressirohkema argipäeva on mehed omale ise kaela kutsunud.

Isepõhjustatud hädadest vabanetakse üldjuhul samamoodi, nagu need tekitati — ise. “Uue elu” alustamine võib tunduda ületamatu takistusena, kuid tegelikult on see, kui kuulata paljusid elustiilimuutuse läbi teinud mehi, eelkõige kättevõtmise asi.

“Füüsiline koormus ja toidusedeli jälgimine on ebamugav vaid algul, kuid nii kingitakse endale ja lähedastele pikem elu,” nentis Ilves, kes teab seda omast käest.