Esimesi koptereid oli taevas patrullimas näha juba 5 päeva tagasi. Ikka nii, et pool päeva rahus olla ei saanud nende tõttu - mürisevad ju! Eile oli iga natukese aja tagant taevas mitu kopterit, kusjuures üks seisis alati täiesti paigal ja teised tegid imepisikesi tiire.

Politseinikud on kõikjal! Tahtsime eile perega rahulikule õhtusele jalutuskäigule minna, aga tänavale astudes oleks nagu filmi sattunud – igal pool jälgivad politseinikud kullipilguga. Mitmes kohas olid suured staabid püsti pandud, mis koosnesid suuremat sorti mikrobussidest ja paarist suurest reisibussist. Kõik täis politseinikke. Enamik neist luges pabereid, mis ilmselt sisaldasid infot kohtumiste kohta.

Lisaks staapidele ja jalgsipatrullile valvavad iga nurga peal politseiautod, kus sees neli politseinikku. Ringi sõidab neid ka nii palju, et hilisel tunnil on iga kolmas auto politseivärvides. Leidub ka erivärvides teisaldatava vilkuriga autosid ja mootorrattaid.

Niisama korda politseinikud praegu vist ei valva. Inimesed kõnnivad punase fooritulega üle tee nende nina alt, tarbivad tänaval alkoholi ja loobivad suitsukonisid maha. Selle peale ei tehta teist nägugi.

Paljud tänavad on kinni pandud ja ranna poole pääseb vaid erilubadega. Kahjuks jääb suletud piirkonda ka turg, kust suurem osa linnaelanikest endale värsket kraami ostab ning linna suurimad ja tähtsamad tänavad Rue d’Antibe ja La Croisette. Ei tahaks olla selle turisti nahas, kes just selleks nädalaks siia puhkama tuli.

Täna õhtul randa juba ei pääsenud. Kui kesklinnas on iga nurga peal 2-3 politseinikku seismas, siis seal on neid nii 30 ringis ja lisaks minibussid. Läbipääs eriloata on võimatu.

Lisaks politseinikele toodi linna juba nädal tagasi eriteenistuse mehed. Mustades ülikondades ja väga karmi olemisega. Nemad on ranna iga sentimeetri ilmselt korduvalt läbi kombanud ja tunnevad nägupidi kõiki, kes seal kandis rohkem kui korra käinud on. Neid linna peal ei näe, aga rand on neid ilmselt praegu veel rohkem täis kui oli nädal tagasi. Katustel pidavat valvama ka snaiprid, aga neid oma silmaga näinud pole ja see nende mõte ju ongi.

Politseinikud ja eriteenistuse mehed tunnevad end siin vist üsna mõnusasti. Võtavad rannas päikest ja teevad omavahel kiirendusvõistluseid. Mootorrataste peal olevad politseinikud tunnevad end samuti üsna vabalt ja keegi ei pane neile seda pahaks. Nemadki on inimesed ja tahavad kuurortlinnas lõbutseda.

Tegelikult pole ka ime, et sellised turvameetmed kasutusele on võetud. Kui vaadata nimekirja neist inimestest, kes kohale tulla on lubanud, oleks mõnele terrorirühmitusele või vastasele vägagi magus kusagil üks pomm õhata.

Tulevad kindlasti ka meeleavaldused, ilma nendeta ei toimu tänapäeval ju midagi. Siin Cannes’is aga sellist asja kindlasti olla ei saa.

Linnaelanikel on aga kogu selle jandi tõttu üsna turvaline elada. Täna julgesin näiteks esimest korda käia õhtupimeduses nii, et oma fotokaamerat ära ei peitnud. Vahepeal küll ehmusin, kui kolm politseiautot vilkuritega meie poole sõitsid ja seejärel meie käest midagi küsisid, aga selgus, et nad olid lihtsalt eksinud. Juhtub ka parimatega.