Kõige vähem maksavad altkäemaksu Hollandi ja Šveitsi ettevõtted, vahendab BBC News.

„Eriti valmistab muret, et Hiina ja Venemaa on tabeli lõpus,“ teatas TI oma raportis. „Võttes arvesse nende riikide ettevõtete üha suureneva ülemaailmse kohaloleku, võib korruptsioonil ja altkäemaksudel olla märkimisväärne mõju ühiskondadele, kus nad tegutsevad ning ettevõtete võimalustele konkureerida vabalt nendel turgudel.“

Teised tõusvad majandusel hõivasid tabelis märksa kõrgemad kohad. India oli 19. ja Brasiilia 14., koha võrra eespool Itaaliast.

Raportis kutsutakse üles suuremale rahvusvahelisele koostööle ettevõtete takistamiseks välismaal altkäemaksude maksmisel.

Venemaad, mis on tabelis viimasel kohal, peab TI eriti keeruliseks juhtumiks.

„Kahjuks puuduvad Venemaa avalikus ja ärielus aususe saarekesed,“ ütles TI Venemaa direktor Jelena Panfilova.

Uurimuses leiti, et altkäemaksud on tavalisemad nende riikide ärimeeste puhul, mille valitsusi peetakse samuti kõige ebaausamateks.

Kõige rohkem antakse altkäemakse avalike hangetega seoses, kus ettevõtted konkureerivad lepingute saamiseks kõiges, alates prügiveost kuni teedeehituseni.

TI märkis, et avaliku sektori lepingute iseloom – need on tavaliselt suured, keerulised ja hõlmavad paljusid allhankeid – muudab palju lihtsamaks kulutuste suuremaks valetamise ja ebaseaduslike maksete varjamise.

TI teatel petetakse suurte infrastruktuuri ja ehitusprojektide juures altkäemaksu andmisega põhimõtteliselt maksumaksjatelt raha välja ning ei peeta kinni ohutusstandarditest.

Uurimuses leiti, ettevõtted maksavad teistele ettevõtetele altkäemaksu pea sama sageli kui valitsusametnikele.

Palju makstakse altkäemakse ka kaevandus- ning nafta- ja gaasisektoris, kus Venemaa ja Hiina on kõige aktiivsemad.

Kõige vähem altkäemakse makstakse põllumajanduses.