"Mõlema poole seisukohtade võrdväärse edastamise huvides soovin märkida, et naabrid, kellega pr. Signe Kivi sõnul "ei õnnestuvat kokkuleppeid saavutada", olid nõus kuni üheksakorruselist hoonet lubava varasema detailplaneeringuga," teatab Palm Delfile saadetud kirjas.

"On kunstiakadeemia enese teadlik riskileminek, et kuulutasid arhitektuurikonkursi võidutööks lubatud hoonemahtu eirava projekti ja esitlesid "erakordset võidutööd", kui põhjust algatada uus detailplaneering. Avalikkuse eest on peidus olnud fakt, et kõrghoonet lubavat detailplaneeringut taotles akadeemia linnalt juba aasta enne võidutöö väljakuulutamist," lisab Palm.

Palmi sõnul on aga eeltoodule vaatamata naabrid pakkunud välja võimaluse, et rajatav uushoone oma planeeritavas mahus rajataks lihtsalt EKA krundi kaubamaja-poolsesse serva.

"Võimalikud juba kehtivad kokkulepped, mis on kunstiakadeemial linnaga ja ka 99-aastase hoonestusõiguse alusel krundile rajatud City Plaza-ga, on ilmselt siin põhilised ehitusttakistavad tegurid, mitte aga pr. Signe Kivi poolt viidatud naabrite Tartu mnt. 7 ja Gonsiori 8 maja- ja korteriomanike kompromissisoovimatus," arvab Palm.

Kunstiakadeemia kinnistu naaber kahtlustab, et kõrghoone lahenduse läbisurumisel oli EKA-l abiks uue hoone võidutöö valinud, toonase ja ka praeguse Tallinna linna peaarhitektist žüriiliikme võimalik "toetav kaasabi".

Lisaks kahtlustab naaber, et ka krundi süvendustööd võttis kunstiakadeemia ette teadlikule riskile minnes. "Naabritele esitletud ekspertarvamused ja senised kogemused on olnud ebakonkreetsed ja iseenesele vastukäivad, isegi otseselt fakte moonutavad. Naabrite kahtlusi oma hoonete püsimajäämises leevendaks samuti juba kõne all olnud EKA uushoone nihutamine," teatab naaberkinnistu omaniku tütar Kaisa Palm.