Töötukassa meediasuhete juht Kaili Uusmaa rääkis Delfile, et kuigi seaduslikult ei ole Soomes töötavatel inimestel võimalik end Eestis töötuna arvele võtta, on töötukassa konsultantidel selliseid juhtumeid siiski ette tulnud.

Üks markantsemaid lugusid juhtus Uusmaa sõnul selle aasta alguses, kui töötukassalt toetust saanud, kuid samal ajal n-ö mustalt töötanud mees jäi vahele, kuna hakkas saamata jäänud palka „Võsareporteri“ abiga kätte nõudma.

Veel on teada juhus, kus Pärnumaa töötukassa konsultant helistas nõustamisele tulemata jätnud töötule, kes aga telefonile ei vastanud. Peagi saabus töötult konsultandi mobiilile sõnum: „Kes sa oled? Ma ei saa praegu vastata. Olen Soomes tööl.“

Kui palju võib sääraseid pettureid olla, ei osanud pakkuda ei töötukassa ega maksu- ja tolliamet. Töötukassale vahele jäämine lõppeb enamasti aga arvelt maha võtmise ning saadud hüvitiste ja toetuste tagasi maksmisega. Seetõttu on mõistlik end ka siis arvelt maha võtta, kui tööd tehakse vaid ühel päeval.

Töötukassa hüvitiste ja toetuste osakonna andmetel esitati eelmisel aastal väljamakstud hüvitiste ja toetuste eest tagasinõudeid rohkem kui 480 000 euro eest. Selle aasta septembri lõpu seisuga on esitatud tagasinõudeid hüvitiste ning tööturuteenuste ja -toetuste osas kokku enam kui 451 000 eurot.

Hüvitiste osa sellest summast oli umbes 160 000 ning toetuste osa 291 000 eurot. Hüvitisi nõutakse Uusmaa sõnul tagasi 679 inimeselt ja toetusi 1014 füüsiliselt ja juriidiliselt isikult.

Eestis saavad end töötuna arvele võtta ka inimesed, kes on kantud Soome või mõne teise riigi elanike registrisse. Kuigi töötukassa on tuvastanud juhtumeid, kus töötuna arvel olevad inimesed on samal ajal ka Soomes või mujal tööl käinud, siis ei usu Uusmaa, et säärane käitumine oleks massiline.