Möödunud aasta 2. veebruaril sõitis politseipatrull Kohtla-Järvelt Mäetaguse suunas ja märkas Käva linnaosas vastu sõitnud autot, mille juhikohal oli noorem ja kõrvalistuja kohal vanem mees, teatas Viru ringkonnaprokuratuur.

Auto peatus ja mehed väljusid, kuid kuna auto oli halvasti pargitud, pööras patrull auto ringi, et paluda autojuhil sõiduk ümber parkida. Meesteni jõudes väitis aga noorem, keda politsei nägi juhikohal istuvat, et tema ei olnud roolis.

Kui politseinikud teda kõnetasid, tundsid nad alkoholilõhna. Mehe joove tuvastati alkomeetriga. Noorem meestest viidi politseiosakonda selgitusi andma, vanemalt võeti tunnistus kohapeal.

Kui noorem meestest anti kohtu alla süüdistatuna mootorsõiduki juhtimises joobeseisundis ning karistuse kandmisest kõrvalehoidmises, väitis vanem meestest kohtus, et tema oli roolis. Mees püüdis nõnda päästa oma kasupoega, keda on varem joobes juhtimise eest neljal korral karistatud ning kellel ei olnud uue kuriteo toimepanemise hetkel ka juhtimisõigust.

Valetamisest ei olnud aga abi ja Dmitri (35) mõisteti süüdi ning teda karistati nii joobes juhtimise kui karistuse kandmisest kõrvalehoidmise eest.

Ivani (48) suhtes, kes oli kohtus tunnistajana valeütlusi andnud, alustati kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb tunnistaja poolt kriminaalmenetluses teadlikult valeütluste andmist.

Alguses Ivan eitas oma süüd, kuid lõpuks muutis meelt ja oli nõus kriminaalasja lahendamisega kokkuleppemenetluse korras. Hiljuti jõustus kohtuotsus, millega teda karistati teo eest kahe kuu pikkuse tingimisi vangistusega.

Prokuratuur märkis, et kui on aru saada, et tunnistaja kohtus valetab, siis alustatakse tema suhtes kindlasti kriminaalmenetlust ning esitatakse ka süüdistus.