Keskerakond ei ole mitme nädala jooksul soostunud avalikustama, mil määral on neil tasumata võlgu. Eelmise aasta lõpus oli võlgu 2,05 miljoni euro ulatuses, oktoobri alguses öeldi, et tänavu on tasutud kokku 1,12 miljoni eurot vanu võlgu.

See tähendaks lihtsa arvutustehte järgi umbes 930 000 euro suurust võlga, kui see pole aasta jooksul kasvanud. Erakondade järelevalve komisjoni andmetel oli Keskerakonnal juuni lõpu seisuga aga võlgu umbes 512 000 eurot ning BNS vahendas, et Keskerakonna võlg on täiendavate aruannete järgi kolme kuuga vähenenud umbes 14 000 euro võrra - ligi 498 000 eurole.

Ardo Ojasalu (SDE) ütles Delfile, et otsest kohustust erakondadel oma võlgade kohta teavet avaldada ei ole. Erakonnad peavad kord aastas tegema aastaaruande ning sealt on võlgade suurus bilansis näha.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjonile (ERJK) tuleb esitada valimiskuludega seotud aruanded ning kui ERJK peab vajalikuks võlgade kohta küsida, siis saab ERJK avaldatu alusel ka avalikkus täiendavat infot.

Komisjoni esimees täpsustas, et ERJK küsib võlgade kohta siis, kui on kahtlus, et võlgade suurus võib hakata erakonna poliitilist käitumist mõjutama. „Muul juhul on iga erakonna enda asi, milline tema varade ja kohustuste koosseis on,” sõnas Ojasalu.

Ojasalu leiab samas, et iga erakonna avalikkusega suhtlemise juurde peaks kuuluma teatud läbipaistvus oma rahaasjades. „Kui keegi salatseb, siis peab iga valija ise selle põhjal oma järeldused tegema.”

Keskerakonnal ainsana maksuvõlg

Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni andmetel oli 30. juuni seisuga Keskerakonnal üleval kohustusi nii kevadistelt riigikogu valimistelt kui ka 2009. aasta europarlamendi ning kohalike omavalitsuste volikogude valimistelt kokku summas 511 804 eurot.

Keskerakond ütles oktoobri alguses, et on 2011. aasta jooksul ära maksnud 1 119 084 eurot vanu kohustusi, kuid ei täpsustanud, kui palju võlgu tasuti viimase riigieelarve eraldise abil, ja kui palju on tasumata võlgu.

Maksuvõlga oli Keskerakonnal maksu- ja tolliameti andmetel esmaspäeva seisuga 5537,55 eurot, sellest moodustas sotsiaalmaks 3443,75 eurot, kinnipeetud tulumaks 1908,74 eurot, töötuskindlustusmakse 104,32 eurot ning erijuhtude tulumaks 80,74 eurot.

Nii Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) kui ka Reformierakond on teatanud, et neil võlgu ei ole, Sotsiaaldemokraatlik erakond (SDE) ütles möödunud nädalal, et erakonnal on tasumata jooksvaid arveid suurusjärgus 60 000 eurot.

IRL-il, Reformierakonnal ja SDE-l esmaspäeva seisuga maksu- ja tolliameti ees maksuvõlga ei olnud.