Edasimineku puudumine sundis ära jätma Euroopa Liidu 27 rahandusministri kolmapäevase kohtumise Brüsselis. Siiski toimub kaks kohtumist – 27 Euroopa Liidu liikmesriigi juhtide oma ning 17 eurotsooni riigi juhtide oma, seda vaatamata mitmete Euroopa Liidu diplomaatide meeleheitele, kirjutab The Guardian.

„Kõik mõistavad, et me oleme sellise totaalse katastroofi äärel, et kõigest, mis selle ja suure majanduslanguse ära hoiab, tuleb kinni haarata,“ ütles üks Euroopa Liidu diplomaat. „Turud tapavad meid, kui nad end just surnuks ei naera.“

Börsidel on toimunud viimastel päevadel tõus, lootuses, et kolmapäevastel kohtumistel lepitakse kokku Kreeka võlgade korstnasse kirjutamises, Euroopa finantsstabiilsusfondi EFSF-i suurendamises ja kuni 108 miljardi euro pumpamises Euroopa nõrgimatesse pankadesse.

Koos kahanevate lootustega kokkuleppe saavutamiseks, isegi kui kirjutatakse alla poliitiline raamlepe, oli allikate sõnul ainuke lootus imele euro töögrupi ametnike kohtumisel teisipäeva õhtul.

Brüsseli koridorides pakutakse välja võimalust, et kolmapäevasel tippkohtumisel võidakse jõuda viimase minuti poliitilisele kokkuleppele, misjärel jääb rahandusministrite ülesandeks nädala lõpus keerulised tehnilised probleemid selgeks rääkida.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel suurendas panuseid, olles selgesõnaliselt vastu osale eurotsooni tippkohtumise kommünikee projektist, millega oleks õhutatud Euroopa keskpanka ostma Itaalia ja Hispaania riigivõlakirju. Merkeli sõnul keeldub Saksamaa aktsepteerimast sellist sõnastust ebastandardsete meetmete kohta.

Merkel ja Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy on avaldanud survet Itaalia peaministrile Silvio Berlusconile, et viimane tuleks tippkohtumisele täpsete plaanidega selle kohta, kuidas vähendada Itaalia 1,9 triljoni euro suurust võlga, mis moodustab 120 protsenti sisemajanduse koguproduktist, ja elustada riigi stagnatsioonis olevat majandust.

Berlusconi võitleb aga koduse koalitsioonipartneri Põhjaliigaga pensionireformi üle, mis võib potentsiaalselt saatuslikuks saada Itaalia valitsusele.