Ahtisaari jutustab neljapäeval ilmuvas elulooraamatus „Reisil – Martti Ahtisaari lugu“ oma versiooni sündmustest, mis viisid 1999. aasta kevadel tema kandideerimisest loobumiseni, teatab Helsingin Sanomat.

„Partei ei olnud minu kandideerimisest huvitatud. (Tarja) Halonenil oli hirmus himu ametisse saada. Nii ma pääsesin. Ma oleksin olnud sunnitud jätkama, kui Tarja oleks öelnud, et ta mingil tingimusel ei taha,“ meenutab Ahtisaari.

Soome sotsiaaldemokraatliku partei esimees oli sel ajal Paavo Lipponen, kelle valitsuses oli Halonen välisminister. Ahtisaari meelest oli esimees ja peaminister selles olukorras „üsna jõuetu“ ja välisminister Halonen „rullis temast üle“.

Lipponen veeretab samas süüd ka Ahtisaari enese õlgadele: „Kui ta oleks teatanud piisavalt vara, et kandideerib, oleks tal olnud eelis. Ma saan aru küll, et olukord oli istuva presidendi seisukohalt keeruline. Aga keegi teine ei saanud asja tema eest otsustada.“

Ahtisaari loobus kandideerimast 1999. aasta aprilli lõpus. Halonen valiti järgmisel suvel sotsiaaldemokraatide presidendikandidaadiks ja 2000. aasta alguses Soome Vabariigi presidendiks.