Kui ma esimest korda uue Nokia n9 elevusega karbist välja urgtsesin, siis kartsin saada mingisuguse ebameeldiva üllatuse osaliseks (tuginedes varasematele kogemustele). Kuid otse vastupidi - tegemist on ühe väga asjaliku ja ilusa vidinaga.

Vägeva esmamulje jätab juba plolükarboon kere, millesse on integreeritud 3,9 tolline OLED ekraan ClearBlack tehnoloogiaga. See muudab tumedad osad tugevamaks ja värvid selgemaks. Samuti on parandatud ekraani tehnoloogiat, mis teeb klaasi veelgi tumedamaks, kui telefon on välja lülitatud.

Disaini poolt on lähtutud paljuski Appeli ideoloogiast, et vähem on rohkem. Korpusel on vaid volüümi ja sisselülitamise nupud. Appelilt on teisigi ideid laenatud. Näiteks kasutab uus Nokia nüüd väliselt sisetatavat micro-sim süsteemi. Samuti puudub lisatava mälu võimalus - Nokia pakub 16GB ja 64GB integreeritud mäluga mudeleid. Korpuselt leiab veel microUSB pesa ja 3,5mm kõrvklapi kontakti. Üldiselt on disaini poolest telefon äärmiselt õnnestunud, meeldiv käes hoida ja tundub tugev ja vastupidav. 

Olles välimusest juba niigi meeldivalt üllatunud, siis kõige paremad palad on peidus telefoni tarkvaras. Nimelt Linuxil põhinev MeeGo operatsioonisüsteem on midagi üsna värsket telefonide maailmas, vähemalt uus Nokia suudab seda väga heas valguses presenteerida. Tegemist ei ole vaesemehe iOS-ga(Android), vaid iOS-ga kindlasti konkureeriva ja täiesti iseeseisva kvaliteediga.

Märksõnadeks oleks kiirus ning erinevate toimingute vahel sujuv opereerimine. Kõik on väga kergesti arusaadav ja loogiline. Telefonil on kolm ekraanivaadet - üks on koduvaade, kus on näha kõneregister, saabunud sõnumid ja teated sotsiaalmeediast. Teine on appide vaade, mis sarnaneb paljuski jällegi iPhone omale, siiski jäädes täiesti iseendaks ning kolmas vaade näitab ruudukestena käimasolevaid aplikatsioone, mis on eriti tõhus multitaskingus.

Seda mainides, telefon on võimeline jooksutama korraga ligi paarisadat appi, üle selle hakkab jõudlus alla jääma. Arvestades, et keskmine kasutaja üle kümne korraga ei kasuta, ei tohiks see probleemiks olla. Üheks vahvaks uuenduseks on veel universaalse navigatsiooninupu puudumine. Ekraanivaadete vahetamine käib ühe lihtsa näpuliigtusega üle ekraani(swipe nagu Nokia seda kutsub).

Telefonil on ka kaks kaamerat - ees vga videokõnedeks ning taga 8mp CarlZeiss optikaga kaamera. Pildikvaliteet vastab igati tänastele standarditele ja f2.2 avaga optika tagab ka üsna hea pildikvaliteedi pimedamates oludes. Kokkuvõttes ütleks, et nutitelefonid on endale vägagi arvestatava konkurendi saanud ning ma ei pea silmas ainult SonyEriccsoni ja Samsungit vaid see on otseselt suunatud iPhone poole.