Kui Dombrovskis ei esita kolmapäeval president Andris Bērziņšile stabiilsema parlamendienamusega koalitsioonimudelit, võib riigipea tema kandidatuuri peaministri kohale taandada. Zatlersi reformiparteil, Dombrovskise juhitaval Ühtsusel ja rahvuslaste ühendusel on parlamendis vaevalt 50 häält sajast, vahendab Läti Delfi.

Probleemi võimalik lahendus on roheliste ja talupidajate liidu häälte kaasamine, võttes valitsusse ka selle erakonna esindaja, kuid Valdis Zatlers kinnitas teisipäeval järjekordselt, et tema partei oligarhidega koostööd ei tee. Paljud koalitsiooni liikmed on valmis töötama ühes meeskonnas näiteks roheliste ja talupidajate liidu esindaja Jānis Duklavsiga, aga Zatlersi reformiparteile on see vastuvõetamatu.

Kui keegi Zatlersi reformiparteist lahkulöönutest oma parlamendiliikme mandaadist loobuks, kasvaks erakonna esindatus seimis taas. Sel juhul poleks koalitsioonil võibolla lisahääli vaja. On aga väga vähetõenäoline, et Zatlersist lahku löönud „Klāvs Olšteinsi grupp“ äkki oma kohtadest parlamendis loobuks, kirjutab Diena.