„Kuidas on võimalik tõsta teenuse kvaliteeti samal ajal kulusid külmutades,“ imestas Keskerakonna fraktsiooni liige Kalle Laanet, „siin on ju selge vastuolu reaalsuse ja ministeeriumi paberile pandud plaani vahel.“

„Eriti huvitab meid küsimus, mis põhjusel suunab riik vabatahtlike päästjate toetamise varjus oma kohustused siseturvalisuse tagamisel kohalikele omavalitsustele, kelle ülesandeks jääb pakkuda vabatahtlike päästjate tegevuseks igakülgset abi,“ rõhutas Laanet.

Laaneti sõnul suurendatakse päästetööde teostamiseks maismaal kaasatavate vabatahtlike rolli ning Euroopa regionaalarengufondi toel täiendatakse päästevarustust ja tehnikat. „Sellega seoses küsimegi siseministrilt, kuidas ta hindab päästeteenuse võimekuse ja kvaliteedi tõstmise plaani abivahendite toel soetatud päästevarustuse ja tehnikaga olukorras, kus päästjate palkasid on vähendatud ning seejärel aastateks külmutatud.“

Lisaks küsitakse siseminister Ken-Marti Vaherilt kuidas kavatseb riik muuta vabatahtlikud päästjad tööandjatele atraktiivseks ning milliseid soodustusi võiks tööandja loota vabatahtliku päästja töölevõtmisel. Kuidas toimub riigipoolne vabatahtlikele päästjatele suunatud kasutuskõlbliku päästevarustuse ning tehnika hooldamise ja remondi rahastamine.

Siseministeerium näeb ette päästet abistavate vabatahtlike arvu suurendamist. Eesmärgiks on, et aastaks 2012 on Eestis 1200 abipäästjat, kes vajadusel teevad päästetöid ja 500 abipäästjat, kes abistavad päästet päästesündmuste ennetamisel.