Meeleavaldajad, keda AFP korrespondendi hinnangul oli umbes 3000 ringis, tagusid trumme ja puhusid pasunaid, hoides käes plakateid: „Ei etnilisele diskrimineerimisele“, „Kõik reisijad paati“ ja „Nad räägivad, et see ei ole etniline diskrimineerimine, ent miks nad siis ei lase meil olla esindatud!?“. Piketeerijad skandeerisid: „Üksmeel!“ ning hoidsid käes Üksmeele Keskuse embleemiga lippe, vahendab BNS.

„Inimesed tulid siia, et väljendada oma tahet selgelt, demokraatlikul viisil,“ ütles Üksmeele Keskuse veteranliige, seadusandja Boriss Cilevičs AFP-le.

„Ligi kolmandik Läti valijatest kuulub etnilistesse vähemustesse ning nad toetasid valimistel Üksmeele Keskust. Need parteid, kes kaotasid valimised, üritavad eirata valijate selgelt väljendatud tahet ning moodustada valitsust ilma Üksmeele Keskuseta,“ lisas ta.

Üksmeele Keskus võitis Lätis 17. septembril toimunud ennetähtaegsed üldvalimised, pälvides sajakohalises seimis 31 kohta, mis on partei kõigi aegade parim tulemus.

Ent vaatamata oma nõudmisele saada enam sõnaõigust 2,2 miljoni elanikuga riigis, jäeti ta koalitsiooni moodustamisel ukse taha.

Ekspresident Valdis Zatlersi juhitav partei ja peaminister Valdis Dombrovskise paremtsentristlik liikumine Ühtsus on otsustanud moodustada kolmeliikmelise võimuliidu koos paremtiivale jääva Rahvuslaste ühendusega. Mainitud erakonnad lõpetasid valimistel vastavalt teise, kolmanda ja neljanda tulemusega.

Teoreetiliselt oleks neil olnud 56-hääleline enamus, ent kavatsused lendasid uppi pühapäeval, kui Zatlersi Reformiparteist lahkus kuus seadusandjat.

Üksmeele Keskuse üks liidreist Nils Ušakovs kutsus esmaspäeval president Andris Bērziņšit erakonnale valitsuse moodustamise õigust andma.