Poola sisejulgeolekuteenistus teatas, et vahistamised on osa laiemast juurdlusest lõhkeainete ebaseasusliku tootmise ja müügi kohta, mida alustati pärast Norra palvet Poolale uurida inimesi, kellel on sidemeid Breivikiga, kes on üles tunnistanud 77 inimese tapmise juulis, teatab Associated Press.

Agentuuri teatel olid arreteerimised osalt ka Breiviki internetis avaldatud manifesti analüüsi tulemus.

Suvel paluti Poolal anda informatsiooni mehe kohta, keda Breivik mainis lõhkeainete valmistamiseks vajalike ainete allikana. Juurdlus selgitas välja, et Breivik ostis väikeses koguses kaht erinevat kemikaali ühelt Poola internetimüüjalt.

Müüja Łukasz Mikuś tunnistas augustis, et Breivik tellis selle aasta alguses tema firmalt vähemalt 50 kilogrammi alumiiniumipulbrit ning ta paistis olevat Norra firma seaduslik kaubandusesindaja.

Poola julgeolekuteenistus ei teatanud, kas Mikuś oli arreteeritute hulgas.

Teisipäeval ja kolmapäeval konfiskeeriti Poola julgeolekuteenistuse teatel lõhkeainet umbes 100 kodu ning kümnete autode ja garaažide läbiotsimise käigus üle kogu riigi. Mitutkümmet inimest, kes hoidsid kemikaale Poznańi lähedal laos, kahtlustatakse lõhkeainete valmistamises.