“Kummita” seks ei ole ainult paari noore vaheline otsus või probleem. Enam kui 26 riiki ja 6000 noort katnud uuring paljastas, et rasestumisvastaseid vahendeid seksi käigus mitte kasutanud noorte hulk kasvas Prantsusmaal kolme aastaga kahekordseks, USAs 39 protsenti ning Ühendkuningriigis 19 protsenti.

Eriti hämmastav on uuringu tulemuse seksuaalkasvatust Euroopas puudutav osa. Ainult pool Euroopa noortest ütleb, et on saanud koolis üldse mingit seksuaalkasvatust. Kaug-Idas, Ladina-Ameerikas ja USAs seksuaalkasvatust saanud noorte hulk on kolm neljandikku.

Kuigi uuringu tulemused ei räägi otseselt sellest, milline on olukord väikeses koduses Eestis, on elu näidanud, et rahvusvahelised suundumused jõuavad teatud ajalise nihkega ka meie noorte ellu. Seega on põhjust muretsemiseks, eriti kui arvestada et piirideta Euroopas reisib tuhandete kaupa meie noori ka ringi.

Kui koolinoored leiavad, et “kummita on lahe”, siis ei tähenda see ainult teismeliste raseduste kasvamise ohtu. Kondoom on kohe vahekorrast hoidumise järel endiselt kõige efektiivsem kaitse mitte ainult raseduse, vaid ka erinevate suguhaiguste vastu. Kui arvestada Eesti katastroofilist HIV-sse nakatunute arvu, võib kondoomist hoidumise trend meil levides lõppeda palju julmema epideemiaga kui paljudes teistes riikides.

Tõenäoliselt on HIV ja AIDSi pidurdamisel tehtud edusammud osaliselt noorte rahvusvaheliselt kasvava hooletuse taga. Kummastki ei räägita enam kui raudselt tapvast ohtlikust haigusest — see aga võimaldab seksi taas varasemast ignorantsemalt suhtuda.

Paraku aga hakkas HIV algselt levima just nimelt tänu sellisele ignorantsusele ning me ei tea, mis loodusel meie jaoks veel varus on. Niigi väikses Eestis on seega hädavajalik hoolitseda selle eest, et seksuaalkasvatus ka kõikvõimaliku kokkuhoiu tingimustel tasemel püsib. Nii koolis kui (eriti) kodus!