Euroopa Komisjoni Eesti esinduse uus juht Hannes Rumm lausus sel nädalal hõõglampide kaotamise teemalisel pressibriifingul, et hõõglampidest loobumine on õpikunäide sellest, kuidas Eesti on osalenud Euroopa Liidu otsustusprotessis. Eesti ministrid ja ametnikud osalesid algusest lõpuni kogu sündmusteahelas, mis tõi kaasa hõõglampide keelustamise ning Eesti riik on seega selle kõigega nõus olnud.

Kes siis olid need poliitikud, kes andsid oma heakskiidu hõõglampide kaotamisele? Selgub, et neid oli päris mitu ning kogu selle üsna pika protsessi käigus ei tehtud ühtegi nähtavat katset peatada hõõglampide keelustamist.

Seda teemat arutasid juba aastal 2004 liikmesriikide majandusministrid ja peaministrid.

6. juulil 2005 võtsid Euroopa Parlament ja Euroopa Ministrite Nõukogu vastu direktiivi, milles andsid Euroopa Komisjonile kätte käsu leida võimalusi energiasäästuks mitmes valdkonnas, nende seas koduste valgustite osas. Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) juhtis tollal Edgar Savisaar.

Kevadel 2007 toimunud Euroopa valitsusjuhte ühendava Euroopa Ülemkogu ajal võeti vastu avaldus, kus kutsuti selge sõnaga Euroopa Komisjoni üles "kiirelt esitama ettepanekuid, et võimaldada suuremaid energiatõhususe nõudeid tänava- ja kontorivalgustitele aastast 2008 ja hõõglampidele ja teistele valgustitele kodumajapidamistes aastaks 2009."

Eesti poole pealt osales kohtumisel peaminister Andrus Ansip, Ülemkogu eel avaldatud Eesti seisukohtades väljendatakse toetust Euroopa Liidu kliimapoliitika eesmärkidele, hõõglampidest polnud sõnagi. Ülemkogule järgnenud pressiteade räägib sellest, et seati ambitsioonikad eesmärgid energiatõhususe valdkonnas, ent hõõglampidest ei sõnagi.

Juba 31. jaanuaril 2008 võtab riigikogu vastu “Seadmete energiatõhususe seaduse muutmise seaduse”, kus ei seaduse tekst ega seletuskiri ei viita hõõglampide keelamisele, sõna "hõõglamp" isegi ei kasutata selles. Seaduseelnõu seletuskiri viitab samale 2005. aasta 6. juuli direktiivile, mis nõuab hõõglampidele kõrgemaid energiatõhususe näitajaid. 82 riigikogu liiget hääletavad seaduse poolt, vastu hääletajaid või erapooletuid pole.

Oktoobris 2008 kutsusid ELi energeetikaministrid, kelleks Eestis oli majandusminister Parts, Euroopa Komisjoni üles "esitama aastal 2008 regulatsiooni eelnõu, mis alustab tavaliste hõõglampide ja teiste kõige halvemate näitajatega lampide järkjärgulist väljavahetamist kuni nende lõpliku keelamiseni". 

Sellele kõigele toetudes valmiski Euroopa Komisjonis hõõglampe keelav Ökodisaini direktiiv, mille liikmesriikide esindajad kiitsid heaks 8. detsembril 2008. Eestis oli selle eest vastutavaks ministriks jätkuvalt Parts.

Ei valitsuse ega MKMi kodulehe otsingumootor sõna "hõõglamp" ei tunne. Palju kära tekitanud muutus võeti Eesti riigi esindajate nõusolekul vastu nii, et Eesti inimestele isegi ei pakutud võimalust oma sõna sekka öelda.