Seitsmeosalises saatesarjas Liibanoni küll ei satuta, kuid rattaseltskond läbib Iraani, Araabia ühendemiraadid, Omaani, Jeemeni, Djibouti ja Etioopia. Terrorioht on neist kindlasti Iraanis ja Jeemenis.

Poliitikasaadete toimetuse toimetaja-saatejuht Priit Kuusk rääkis Delfile, et kuigi reisiti ka ohtlikes piirkondades, siis hirmu pole rattaseltskonnal nende riikide eel olnud. "Pigem õhutame inimesi mitte vaatama läbi ukseaugu, vaid ust lahti tegema," sõnas Kuusk.

Tema sõnul on inimestel eri riikidest sageli valje mulje jäänud, sõltuvalt sellest, mida n-ö sõbrad ja hoiatajad on rääkinud. "Peab lihtsalt mõtlema, mida sa seal riigis teed, kuhu lähed ja kuidas reisid," ütles Kuusk, kelle sõnul mõtlesid nad need aspektid enne läbi.

"Maailm on tore koht; kui huvi tunned, siis selgub, et ei pea kartma," kinnitas Kuusk. Uhhuduuri ratturid elasid küll üle näiteks maavärina Iraani sadamalinnas Bandar-Abbasis, kuid teekonna lõppu Etioopia pealinnas Addis Abebas jõudsid nad siiski tervena.

Välisminister: soovitan ohtlikke piirkondi vältida

Välisminister Urmas Paet sõnas Delfile, et reisi sihtkoha ja viisi valimisel tuleks lähtuda tervest mõistusest ja kohalikest tavadest. "Tahaksin loota, et ka televaatajad lähtuvad nimetatud saate vaatamisel arusaamast, et kõike, mida televiisorist nähakse, ei maksa alati ise järele proovida. Mõistlik annus ettevaatlikkust tuleb üldjuhul kasuks."

Paet soovitab keerulise julgeolekuolukorraga piirkonda reisijatel teha selgeks, millised riskid võivad seal ähvardada, kaaluda kohapealt kohalikke olusid tundva giidi palkamist ja vältida ohtlikke piirkondi. "Samuti soovitame end kindlasti enne reisile asumist välisministeeriumis registreerida ning soetada reisikindlustus," lisas Paet.

Minister märkis, et kuigi välisministeerium hoiatab kodanikke reisihoiatuse kaudu erinevates riikides olevatest võimalikest ohtudest ja ebastabiilsustest, siis otsuse reisilemineku kohta teeb siiski igaüks ise. "See võiks olla aga maksimaalselt teadlik otsus," rõhustas Paet.

Paet lausus, et ta ei kutsu üles inimesi mitte reisima, aga välisministeeriumi reisihoiatuste koduleht tuleks enne reisile minekut üle vaadata.