Kuigi Osama bin Ladeni organisatsioon on suuresti hävitatud ning sellest järele jäänud osad on pideva surve all, säilitab al-Qaida suutlikuse kahju tekitada. Kuid praegusel hetkel ei tundu, et Al-Qaida võiks korraldada teise rünnaku 11. septembri rünnakutega võrreldavas ulatuses, kirjutab BBC.

Kas al-Qaida või tema partnerid jäävad ohtlikuks või mitte, sõltub mitmetest teguritest. Silma paistavad kolm teemat: islami üle käiva arutelu edasine suund, teiseks Araabiamaade ülestõusud ja revolutsioonid Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas ning kolmandaks praeguse julgolekualase tegevuse säilitamine, vaatamata finantskriisile.

Kümne aasta jooksul on islamimaailmas hakatud rohkem arutlema religiooni tähenduse ja tavade üles tänapäeva maailmas.

Järjest suurem osa moslemiriikide kodanikke lükkab al-Qaida vägivaldse taktika tagasi. Moslemid on taibanud, et nad ise olid al-Qaida peamised ohvrid. Nad on märganud, et al-Qaida ei kaaperdanud mitte ainult neli lennukit, vaid samuti nende usu ning on hakanud seda tagasi nõutama.

Kangelaslikud protestiliikumised kogu regioonis, sealhulgas Süürias, Jeemenis ja Bahreinis on mõjuvad terrorismivastased meeleavaldused. Ühiskonnad on muutumas ning al-Qaidal ei ole olnud sellega midagi pistmist.

Ei olevat paremat viisi vähendada vägivaldset poliitilist äärmuslust, kui neid üleminekuid toetada. Poliitiliste, majanduslike ning sotsiaalsete võimaluste suurendamiseks, läheb vaja pidevat abi.

Üks viimase kümnendi peamine edu on ohuga seotud rahvusvaheline kordineerimine ning koostöö. Luure töö on paranenud, äärmuslased on tapetud või vangistatud, paljud kuid mitte kõik redupaigad on suletud, piiride valvet on tugevdatud ning rahastamist piiratud. Meie kaitsemehhanismid on paremad, kui nad olid 10 aastat tagasi, kuid väljakutsed pole kaugeltki lõppenud.

Järgmisel kümnendil peaks pärast esimesi demokraatlikke valimisi Tuneesias, Egiptuses ning Liibüas lootma ideaalis valitsuste tekkimist, mis hakkavad läbi viima olulisi poliitilisi, majanduslikke ning sotsiaalseid reforme. Poliitilise võimu rahumeelne üleandmine peab saama reegliks, mitte erandiks. Majanduse taastumise põhiline tugisammas on fossiilsete kütuste vähesem kasutamine ja madalam naftahind, mis murendab energiatootmise nõiaringi, korruptsiooni, autokraatset valitsemist ja poliitilist äärmuslust.

Massiivne jõukuse ülekandumine energiatarbijalt energia eksportijale aeglustub, mis tähendab, et on vähem ressursse äärmuslaste rahastamiseks.

Et ületada olemasolevat riiklikku ummikseisu, kutsutakse USAs kokku uus riikliku julgoleku komisjon, et kavandada strateegia vägivaldse poliitilise äärmuslusega võitlemiseks.

Komisjon paneb rõhku jätkuvatele väljakutsetele küberturves, esmatähtsa infrastruktuuri kaitses ning biotehnoloogia levikus.

Võrreldes 11. septembriga ollakse uuteks rünnakuteks valmis. Samuti ei tegelda poliitiliste süüdistamistega ning ei reageerita üle. Tulemas on siiski mitmeid väiksemamahulisi rünnakuid