Juba 11. septembri otsesed kulud on tohutud, kirjutab Der Focus.

Mitmesugused uuringud, sealhulgas majandusteadlase Gail Makineni oma, on püüdnud neid hinnata.

Kindlustused pidid eraldama 34 miljardit dollarit, et kahjusid kompenseerida. Seitse miljardit said ohvrid. Ainuüksi majanduslikke tagajärgi New Yorgis hinnati 27,3 miljardi dollari suuruseks. Sellele lisanduvad veel suured kahjud lennunduses. Mitmepäevase lennukeelu kahjumit hinnatakse 1,4 miljardi dollari suuruseks.

Need miljarditesuurused otsesed kulud kahvatuvad aga kaudsete kulude kõrval. 11. septembri rünnakute tagajärjed on USA-le nii hävitavad, sest rünnak Maailma Kaubanduskeskusele vallandas sündmusteahela. Püüdes tabada rünnakute taga olevat juhti ning Ameerikat tulevikus paremini kaitsta, lasi tollane president George W. Bush oma vägedel Afganistani ning Iraaki tungida.

See ei põhjustanud mitte ainult suuri kannatusi üksikisikutele paljude tsiviilisikute surma ning traumeeritud USA sõdurite tagasi naasmise näol oma kodudesse. Sõda terrorismiga ning rahaeraldused selleks tõstsid kiiresti sõjalisi kulutusi. Aastatel 2002 kuni 2004 tõusid sõjalised kulutused aasta kohta kahekohalistes protsentides. USA kaitseministeeriumi 2011. aasta eelarves on 685 miljardit dollarit.

Nobeli preemia laureaat Joseph Stiglitz ütles, et Ameerikas on praegu kesksed teemad tööpuudus ning eelarvepuudujääk. Suurenenud kaitsekulutused koos Bushi maksukärbetega on riigi kohutava rahalise olukorra peamisteks põhjusteks.

Browni ülikooli teadlased hindasid seniseid ja tulevasi sõjalisi kulutusi Afganistanis ja Iraagis ning mehitamata lennukite reidide maksumust Pakistanis 3,2 kuni nelja miljardi dollari suuruseks.

Sõjad ei mõjunud ainult riigieelarvele, vaid neil oli ka majanduslikke tagajärgi. Lahingud viisid olukorra Lähis-Idas tasakaalust välja ning põhjustasid rahutust turgudel, mis mõjutab nafta hinda. Ettevõtjad ja tarbijad pidid kulutama raha, mis muidu oleks läinud tarbimisse ning investeeringuteks, lisakulutuste kompenseerimiseks energia ostmisel.

Rünnakud läksid USA-le palju raha maksma ning viisid riigi võlakriisi, kuid nad kahjustasid ka riigi mainet. Kümme aastat pärast 11. septembri rünnakuid ei ole USA-le iseloomulikud ainult vabadus, heaolu ning suured võimalused. Paljud Iraagis ning Afganistanis tapetud inimesed ning piinamisskandaalid Abu Ghraibis ja Guantanamos on oma jälje jätnud.

Nobeli preemia laureaat Stiglitz ütles, et Ameerika tegelik tugevus ei seisne enam niivõrd tema sõjalises ja majanduslikus jõus, kui tema maines.

Stiglitzi arvates kahjustas Bushi reaktsioon terrorirünnakutele USA põhimõtteid ja majandust ning nõrgendas julgeolekut. Tagajärjed jäävad veel pikaks ajaks püsima.