Danielsson juhtis sealjuures tähelepanu sellele, et pärast rünnakuid New Yorgi maailma kaubanduskeskuse vastu pole terrorisühmitus al-Qaida sama mõõtkavaga rünnakuid korraldada suutnud, vahendab Helsingin Sanomat.

New Yorgis hukkus praeguste hinnangute järgi enam kui 3000 inimest ehk umbes sama palju kui järgmise kümne aasta jooksul kokku.

„Rahvusvaheline koostöö terrorismi vältimiseks on seega õnnestunud, kuigi al-Qaida on korraldanud väiksemaid rünnakuid,“ ütles Danielsson.

Säpo juhi sõnul ei ole demokraatlikus riigis võimalik saavutada sajaprotsendilist kaitset terrorismi vastu. Terrorismivastane võitlus on keeruline seetõttu, et arvesse tuleb võtta ka demokraatia ja inimõigused.

Terrorismivastase võitluse peaanalüütiku Malena Rembe sõnul on al-Qaida märkimisväärselt nõrgenenud peamiselt selle tõttu, et selle toetus moslemite hulgas on järsult kahanenud.

Al-Qaida on nüüdseks lagunenud paljudeks väikesteks rakukesteks. Rembe sõnul on selle põhjus peamiselt see, et suhtlemine rakukeste vahel on muudetud keeruliseks, mistõttu ei suuda juhtkond tegutseda.

Killustatud ja kohalikul tasemel tegutseva al-Qaida vastane võitlus ei ole aga kergem kui varasema tsentraliseeritud organisatsiooni silmaspidamine.

„Islamistlik terrorism on endiselt Rootsile suurim oht kõigi muude äärmuslike liikumiste kõrval,“ ütles Danielsson. Nii suurt ohtu ei kujuta endast isegi paremäärmuslased.