Lähenemas olid 2007. aasta parlamendivalimised ja mõlemad mehed lootsid, et tulemas on senisest parem valitsus. Ansip kinnitas, et Reformierakond pole kunagi nõus olema valitsuses, kus Edgar Savisaar on peaminister, samuti ei loovutata Keskerakonnale välisministri kohta.

Ilves lausus vestluses, et üritas aru saada, miks eelnevatel kuudel oli Venemaa retoorika muutunud järjest eestivaenulikumaks. Tema ainus järeldus oli, et Venemaa käitumine on lihtsalt ebaratsionaalne.

Ilves tsiteeris ühe Euroopa Liidu riigi Venemaa suursaadikut, keda ta kohtas välisministrina Moskvas. Suursaadik ütles Ilvesele, et "Venemaa on riik, mis vajab majandusabist rohkem psühhiaatrilist abi." Ilves leidis, et Venemaa ebaratsionaalsete rünnakute ees on Eestil mõistlik jääda rahulikuks ja mitte reageerida. Ilves lausus, et Venemaa taoline käitumine rõhutab, miks Eesti jaoks on oluline olla nii Euroopa Liidus kui NATOs võimalikult integreeritud.

Ansip omakorda oma visiidi ajal rõõmustas, et Eesti presidendiks on ilma nõukogude taagata USAs kasvanud Ilves. See võimaldab Ilvesel öelda, et Eestil on parem Venemaa rünnakutele mitte vastata muretsemata, et taoline seisukoht ei meeldi eestikeelsetele valijatele, mis juhuks kindlasti siis, kui Ansip ise ütleks midagi taolist.

Ilves kinnitas, et on valmis andma valitsuse moodustamise ülesande kõige suurema häältesaagi saanud erakonnale, isegi kui tegemist on Keskerakonnaga. Ilves ei uskunud, et Keskerakond ja Rahvaliit saavad piisavalt kohti valitsuse moodustamiseks, ent ta lausus, et kui taoline koalitsioon moodustuks, siis tema "kahjuks" peaks muutuma "palju aktiivsemaks", et pakkuda vastukaalu.

USA saatkond märkis, et kuna Ansip oli sel hetkel Keskerakonnaga koalitsioonis, siis oli tema kriitika Keskerakonna suhtes üsna mõõdukas. Saatkond oletas, et Ansipile võis Ilves presidendina meeldida ka seetõttu, et Ilves saab sel teemal vabamalt sõna võtta.

Ilves kutsus Savisaart Eesti Hugo Chaveziks, odavaks populistiks. Ilves lausus, et Savisaare liikumapanevaks jõuks on just see populism. Mujal oleks 90. aastatel siseministrina oma poliitilisi vastaseid lindistanud Savisaar olnud ammu diskrediteeritud. Ilves vihjas samuti, et ei usalda Savisaare Vene kontakte, sest oma visiitidel Venemaal kohtub Savisaar pidevalt Vene ametiisikutega, samas Eesti saatkonnast ühtegi inimest kaasa võtmata. Seetõttu ei tea Eesti valitsus, mida Savisaar venelastega räägib.

Ilves oli samuti väga kriitiline Rahvaliidu suhtes ja lootis, et uus valitsus tuleb ilma Keskerakonna ja Rahvaliiduta. Saatkond kirjutas:

Kuigi Ilves peaks olema kõigi eestlaste president, tegi ta selgeks, et on teatud eestlased, kellega eelistab tööd teha.