“On meie kõigi – kogu alliansi – huvides, et NATO õhuturbemissioon Eesti, Lätis ja Leedus muutuks ajutisest alaliseks,” kinnitas president Ilves kohtumisel.

“See suurendab Balti riikide ja nii ka NATO kui organisatsiooni julgeolekut ning samas tõstab kogu alliansi nähtavust ja usutavust,” rõhutas Eesti riigipea. “NATO liikmesriikide toetus alalisele õhuturbemissioonile Balti riikides on otsekui teatav lakmustest meie ühiste huvide mõistmisest.”

Liam Fox, kes on üheksa aasta järel esimene Eestit külastav Briti kaitseminister, tunnustas meie kaitseväelaste professionaalsust ja mehisust NATO juhitud Afganistani missioonil, kus eestlased ja britid tegutsevad kõrvuti riigi lõunaosas.Kõneldes olukorrast Liibüas, pidasid Eesti riigipea ja Briti kaitseminister esmavajalikuks sujuvat üleminekut demokraatliku ja stabiilse ühiskonna rajamisele.

Kaitseministrid Laar ja Fox kohtusid kui vanad sõbrad

Kaitseministrite Laari ja Foxi kohtumisel arutati olukorda Afganistanis, kus Eesti ja Briti sõdurid ühiselt võitlevad. Kaitseminister Fox tänas Eesti sõdureid nende panuse eest, tõdedes samas, et Afganistani tuleviku jaoks on vaja astuda samme ka Afganistani poliitiliseks ja majanduslikuks ülesehitamiseks.

Pooled otsustasid jätkuvalt vahetada informatsiooni ning koordineerida oma tegevust Afganistanis, korraldades selleks muuhulgas NATO sügisese kaitseministrite kohtumise raames Brüsselis eraldi kohtumise Taani, Eesti ja Ühendkuningriigi kaitseministrite vahel.

Pikemalt arutati kohtumisel olukorda NATO-s ning vajadust tagada kõigi selle liikmete panustamine NATO tegevusse. Suurbritannia kaitseminister kiitis Eesti otsust viia oma kaitsekulud NATO-s kokkulepitud kahe protsendini rahvuslikust koguproduktist.

Pooled rõhutasid ka terve majanduspoliitika tähendust riikide kaitsepoliitikale, pöörates erilist tähelepanu vajadusele kontrollida tugevamalt võlakoormust ning hoida riigieelarved tasakaalus.

Samuti arutati kohtumisel arutati NATO Balti riikide õhuturbemissiooni tulevikku ning kaitseminister Fox pidas selle jätkamist oluliseks. Arutati ka koostööd küberkaitse alal. Ühendkuningriik ja Eesti asuvad siin ette valmistama konkreetseid koostööprojekte, pidades ühtlasi vajalikuks küberohtude tugevamat teadvustamist nii Euroopa Liidus kui NATO-s.

Kaitseminister Laar sõnul oli tegemist oli vanade sõprade kohtumisega. „Eesti ja Ühendkuningriik on teinud tihedat sõjalist koostööd nii kaugemas minevikus Vabadussõja ajal kui ka täna Afganistanis. Mõlemad pooled hindavad seda koostööd kõrgelt. Jagame ühiseid arvamusi nii olukorrast maailmas kui NATO-s, oleme mõlemad otsustanud pühenduda julgeoleku tagamisele mitte ainult sõnades vaid ka tegudes. See loob hea aluse edasiseks konkreetseks koostööks,“ ütles Laar.