Erakonna kongressi alguses oli väike segadus ka lipukandjatega, keda millegipärast ei olnud piisaval hulgal. Lipukandjaks üritati värvata isegi Delfi ajakirjanikku. 

Eesti Keskerakonna esimees Edgar Savisaar rõhutas Keskerakonna XIII kongressil peetud poliitilises ettekandes, et just kongressi otsustest sõltub Eesti edasine käekäik.

„Me ei tohi unustada, et Keskerakond on poliitiline ühendus. Poliitika tähendab valitsemist – ja seda me ei ole unustanud. Iga erakond soovib pääseda riigitüürile, kuid viga on arvata, et selleks peab käima Reformierakonna teed mööda,” rääkis Keskerakonna esimees, „see tee on libedad lepped, murtavad koalitsioonilepingud, kontrollimatud e-valimised ja rahulolematute küüditamine välismaale.”

„Kongressi eel taotles mingi osa keskerakondlasi erakonna kursi muutust, räägiti võimulesaamisest, aga ei räägitud peamisest – millise poliitika ajamiseks me tahame võimule tõusta,” juhtis Savisaar tähelepanu. „Reformierakond naerab välja igaühe, kes räägib Teile astmelisest tulumaksust, sotsiaalsetest töökohtadest, väikeste maakoolide säilitamisest, õiguskaitse depolitiseerimisest ja meediatasakaalust.”

Savisaare sõnul on Keskerakonnal olemasolu mõte ainult siis kui soovitakse ellu viia seda poliitikat, mida erakonna arvates Eesti vajab. „Et Keskerakond saaks Reformierakonnaga valitsuskoalitsiooni moodustada, selleks peab muutuma Reformierakond. Nad peavad loobuma salaplaanidest Eesti Energia, Eesti Loto ja Eesti Posti mahamüümisel; nad peavad panema piiri ette lõpmatutele hinnatõusudele ja vähendama aktsiise; nad peavad pidurdama tööjõu väljarännet; nad peavad loobuma jõustruktuuride manipuleerimisest; nad peavad loobuma meedia manipuleerimisest; nad peavad loobuma valimistulemuste manipuleerimisest; nad peavad loobuma tagatoapoliitikast presidendi paikapanekul; nad peavad loobuma tagatoapoliitikast Euroopa Liidu funktsionääride paikapanekul; nad peavad loobuma tagatoapoliitikast maavanemate paikapanekul. Alles siis, kui Reformierakond seda kõike teeb saab Keskerakond kaaluda poliitilist partnerlust nendega.”

„Keskerakonna programm on tema nurgakivi. Kui see kõrvale heita, siis kaotab Keskerakond mõtte ja variseb kokku. Kui Reformierakond räägib jõukusest, siis Keskerakond räägib õigulusest, kõik muud erakonnad kõiguvad nagu ebakindel soo nende kahe vastandi vahel,” juhtis Keskerakonna esimees tähelepanu.

„Me oleme näinud, kui hõlpsasti rikkus välistab õigluse, kuid õiglus rikkust ei välista. On olemas õiglane rikkus ja see on ainus, mida Keskerakond programmiliselt saab tunnistada. Keskerakond toetab omandit, toetab tulu ja ettevõtlust. Aga me toetame ka paksu riiki, inimkesksust ja õiglust. Keskerakond ongi õigluse partei. Kui me loovutame selle positsiooni, kui me taganeme oma programmist, siis meil tuleb poliitmaastikult lahkuda. See oleks kurb minek – ja mida pikem, seda kurvem,” rääkis Savisaar.

„Täna räägitakse siin ka Keskerakonna põhikirja muutustest, teadvustagem aga endale, et põhikiri on ainult abivahend selleks, et teostada partei programm. Põhikirja muudetakse taktikaliselt, ainult selleks, et täita erakonna strateegilist programmi,” märkis Savisaar, „Keskerakond otsustab sellel kongressil põhimõttelise küsimuse: kas me oma organisatsiooni põhikirjalises arengus läheme erakonna lagundamise või ühtekoondumise teed. Selge on see, et me peame muutuma võitlusvõimelisemaks.”

Savisaare sõnul eksivad need, kes ütlevad, et vaja on hakata teenima Reformierakonna poliitilisi huve – kas või natuke. „Ei ole võimalik olla „natuke toapoiss”, nagu ei ole võimalik olla „natuke rase“. Aga ei ole ka võimalik olla „natuke keskerakondlane“. Kas oled keskerakondlane või ei ole.”