"Esmalt arvasin, et tegu on halva naljaga," rääkis Saar BNS-ile. "Olen sarnaste asjadega kokku puutunud Euroopa Liidu kandidaatriigis Serbias, kus on suuri probleeme demokraatlike normide täitmisega. Keskerakonnal on olnud oma fraktsioon kõigis taasiseseisvunud Eesti Riigikogu koosseisudes ning neil peaks olema arvestatav õigusalane kompetents. Seetõttu ma ei mõista, miks soovitakse erakonna põhikirja kirjutada seadusega vastuolus olevaid punkte."

Saare sõnul olekd demokraatia seisukohalt väga kahetsusväärne, kui mõni erakond seaks kandideerimisõiguse eelduseks annetuse tegemise erakonnale suuruses, mis poleks enamikule erakonna liikmetest jõukohane.

Keskerakonna kavandatav ühe kolmandiku liikmete nõue erakonnakongressi kokkukutsumiseks on aga Saare hinnangul seadusevastane "Minimaalse liikmete arvu, kellel on õigus nõuda erakonna kongressi kokkukutsumist, sätestab mittetulundusühingute seadus ning see on vähemalt üks kümnendik erakonna liikmetest, kui erakonna põhikirjaga ei ole ette nähtud väiksema esindatuse nõuet," nentis Saar.

Erakonna liikmete võimalus kutsuda ilma valitud kogude otsusteta kongress kokku on Saare sõnul vajalik selleks, erakonna juhtkonna tegevuses kahtlevatel erakonna liikmetel oleks võimalus probleeme laias mõttekaaslaste ringis ja kõige kõrgemal tasemel arutada.

Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal ei ole Saare kinnitusel kavas analoogseid punkte oma põhikirja kirjutada, kuna nende järgi puudub vajadus ning nad ei suurenda erakonnasisest demokraatiat. "Oleks väga kurb, kui pakutud versioon ongi Keskerakonna uus suund. See on selgelt ebademokraatlik tee."

Laupäeval kogunev Keskerakonna kongress kinnitab ka muudatustega põhikirja.

BNS-i käsutuses olevate muudatusettepanekute järgi tuleks riigikokku või Euroopa Parlamenti kandideerivatel keskerakondlastel sõlmida erakonnaga notariaalne leping valimiskampaania kulude hüvitamiseks. Lisaks on kavas erakonna liige parteist välja arvata juhul, kui ta hääletab vastu riigikogu fraktsiooni otsustele või seisukohtadele või umbusaldab riigikogus või kohaliku omavalitsuse volikogus erakonna liiget.

Veel muudetaks põhikirjas erakonna kongressi kokkukutsumise aluseid nii, et seda saab teha erakonna volikogu otsuse alusel või vähemalt kolmandiku erakonna liikmete taotlusel 30 päeva jooksul pärast seda kui erakonna juhatus on taotluse kätte saanud.