Esimene samm oli ettevõtluskoolitusele saamine töötuna. Kirjutada tuli töötukassa koolitusruumis motivatsioonikiri. Kirjutajaid oli ühe korraga umbes 60 ja nende hulgast valiti välja koolitusele saajad.

Juba varsti algaski koolitus ühes Tallinna hotellis. Koolituse osadeks olid erinevad teemablokid, mida seletasid koolitatavatele rohkem ja vähem tuntud oma ala professionaalid.

Minu jaoks oli koolituse kõige informatiivsem osa, millest ka midagi kahe kõrva vahele jäi, reklaam ja turundus - seda osa seletas meile inimene, kes tundus tõesti endas kindel olevat ja teadvat, mida ta teeb ning kus ta on. Finantsosa seletati pinnapealselt ja see oli minu jaoks äriplaani kõige raskem osa. Lisaks oli koolituspäevi, mis lõpetati lubatust varem- selline ajaline planeerimatus tekitas natukene ebakindlustunnet.

Koolitus lõppes äriplaani kaitsmisega, mis pidi juba selleks hetkeks ka valmis olema, kuigi enamikel osalejatest ei olnud. Kaitsmine ei olnud samuti üllataval kombel mitte midagi minestama panevat.

Kokkuvõttes oli koolitus terviklikult sisukas ja andis mulle oluliselt palju juurde. Nimetan ka koolitusfirma nime, kuna nad väärivad tõesti oma koostööpartneritest koolitajatega tunnustamist ja tegid kõik koos head tööd. See ettevõte oli Sinu Koolituspartner OÜ.

Räägin ka lähemalt edasisest toetuse taotlemise protseduurist:

Kui plaan oli valmis, läksin töötukassale erinevaid dokumente esitama. Edasi pidi ootama, mis kestis 30 päeva. Vastus saabus negatiivsena koos poole A4 pikkuse põhjuste loeteluga. Otsustasin mitte alla anda ja uuesti esitada. Taaskord järgnes ärev ootamine ja lõpuks see vastus tuligi! See oli aga jälle negatiivne, kuid toetuse mitte andmise põhjuseid oli juba vähem ja see oli oluliselt hea märk.

Otse loomulikult viisin sisse jälle parandused ning esitasin uuesti. Vahepeal oli toimunud ka kroonilt eurole üleminek ja kõik arvud 27-leheküljelises plaanis oli vaja eurodeks arvutada- see võttis aega tunde. Ootamine kestis taas 30 päeva. Ühel hommikul kontrollisin oma e-maili sisendkausta ja seal see oligi - töötukassa otsus. Seekord oli see teistsugune – sain väga lühikese kirja, kus paluti veel täpsustusi järgmise päeva kella kaheksaks hommikul. Viisin siis ka need muudatused sisse. Kahe tööpäeva pärast tuli jälle otsus ja ma ei suutnud oma silmi uskuda - see vastus oligi positiivne!

Ma soovitan kõikidel taotlejatel, kellel on kindel soov ettevõtlusega tegeleda ja töötukassa abi saada, mitte alla anda. Tegelikult on need mõned kuud tööd ja vaeva ju täiesti tulemust väärt. Negatiivne on aga see, et hinnapakkumised alati piisavalt kaua ei kehti ja selle aja jooksul võib näiteks mõni väga oluline plaanipärane töötaja välismaale elama sõita - ka selliste asjadega tuleks kohe alguses arvestada. Nüüd on minu toetuse saamisest möödas vähem kui kuu aega ja olen hakanud oma äriplaani vaikselt ellu viima.

Mõni sõna üleüldiselt töötuna arvel oleku kohta:

Mainimist vajavad antud ameti klienditeenindajad. Minuga tegeles põhiliselt üks inimene, kes oli oma ametikohal lihtsalt uskumatult positiivne, olen tänaseni talle siiralt tänulik.

Oli ka ebameeliv kogemus ühe endise lasteaia direktoriga, kes on varasemalt töölt skandaalselt kõrvaldatud, kuid nüüd töötab töötukassas (avalik sektor siiski?). See inimene sõimas mind kui täiesti võõrast isikut telefonitsi sedasi nagu mitte keegi pole mind mitte kunagi kohelnud.

Olen ka teiste töötute käest kuulnud, et tegemist on ühe närvilise ja ebameeldiva teenindajaga. Minu jaoks on see telefonikõne tänaseni täielik müsteerium. Ka töötu on klient, kes suhtub teenidajasse inimlikult ja ootab ise samuti samaväärset suhtumist.

Arvestage igasuguste äärmustega ja hoidke külma närvi. Ettevõtluse toetuse saamiseks ei pea olema hariduselt professor, suurt rolli mängib eelnev ettevõtlus kogemus ja üleüldine silmaring (vähemalt minu puhul oli nii). Mina olin oma 20- pealises grupis noorim ja tänaseni olen ainukesena toetust saanud. Olen kahekümnendate alguses.