Me oleme kõik selliste uudistega kursis, aga kas keegi meist ka midagi ette võtab?

Tean lugusid, kus on mindud Eesti väikelinnadesse, küladesse ja pakutud raha selle eest, et keegi vaesem ja ilmselt ka otsustusvõimetum hääletaks valimiste ajal mingi teatud isiku poolt. Olen isegi kokku puutunud isikuga, kes rääkis mulle puhtsüdamlikult, et "jah, on pakutud küll. Mis mul selle vastu saab olla? Muidu ei oleks ma kedagi valinud, aga kui raha pakutakse, siis miks mitte?" Siinkohal jätan mainimata, mis erakonna liikme poolt see inimene hääletama pidi.

See näitab, et meie ühiskond ei ole kohe sugugi kaitstud, kuna just selliseid, kes raha eest hääletama läheksid, on ju tohutult palju. Vaadates ringi enda ümber, kus tahes kandis - ikka ja jälle tuleb kusagil vastu mõni kodutu, kes lunib raha, et endale "süüa" osta.

Mida siis teha? Ehk maksaks riik neile rohkem selle eest, et nad omal valikul kellegi valiks? Võimalik, et neil endil jääks jälle vajaka haridusest ja silmaringist, et see valik adekvaatselt teha. Suur tõenäosus on see, et nad valivad kellegi, kes endale rohkem reklaami teeb, kes kulutab rohkem maksumaksja raha, et ennast propageerida. Härdaks teeb meele see, et see on nagu suur monopol, mida ei saagi keegi muuta või kontrollida. Hääli saavad kandidaadid, kellest valija midagi ei tea ning kelle erakonna platvorm tema jaoks täiesti tundmatu on.

Kogu asja juures on aga kummaline see, et ühegi väikeerakonna kohta pole selliseid lugusid kuulda olnud. Pigem on peategelased alati suuremad ja tuntumad parteid. Nende kogemus ehk ütleb, et vahelejäämisvõimalus on lihtsalt nii väike, et võib vabalt teha, mis hing ihaldab. Kes ikka kaebama läheb, kui sai selle teo eest veel rahagi? Veelgi hämmastavam on see, et teatavasti ei kasutata ära eesti rahvusest inimesi, vaid just muukeelseid. Näiteks on kuulda olnud, et populaarsemad kohad, kus sageli raha pakutakse hääletamise eest, on Kohtla-Järve, Sillamäe, Paldiski ja Narva. Kas asi tuleb sellest, et seal on suurem osa vaesemaid inimesi või sellest, et nendeni reklaam justkui eriti ei küündi?

Kurb on ka tõsiasi, et nii mõndagi neist suurparteide ohvritest lihtsalt ei huvitagi, kellele ta raha eest oma hääle annab ja mis on selle teo tagajärg. Nad on lihtsalt harjunud selle ükskõiksusega. Usaldus erakondade vastu on kadunud ja raha eest häälte ostmine seda olukorda kindlasti paremaks ei tee.

See on tõsiselt ähvardav nõiaring, millest ei saagi välja enne, kui keegi vahele ei astu. Mida saaks aga teha üks tavaline kodanik erakondade sees keeva korruptsiooni vastu? Mida teeksite teie, et sellist õudust ära hoida?