Tegelikkuses pole perioodiliselt toimuv poliitreklaamiga postkastide ummistamine vist eriline probleem, see on ju toimunud juba aastaid ja igaüks teab, et peale valimispäeva see lõppeb. On mida oodata vähemalt, isegi kui valimistulemused ise eriti ei huvita.

Pealegi harjutatakse meid selle rämpspostiga kogu aeg tasahaaval. Tulevad ju igasugu sooduspakkimised postkasti niisamagi, valimiste ajast sõltumata. Mõnda need huvitavad, mõned paigutavad need lehekesed korrektselt laekumise järjekorras postkasti kõrval olevasse vanapaberiurni. Kui seda tellimata posti teistpidi analüüsida, siis jaguneb ta kaheks - postitused, mille on kinni maksnud mingi ettevõte ehk reklaamitellija ning postitused, mille maksab kinni maksumaksja.

Eelmainitud valimisreklaam on kahtlemata tollest viimasest kategooriast. Iga lehekese eest, mis mõni tädi või onu meile postkasti poetatab, oleme me juba ette maksnud. Aga vaatame asja positiivset külge - valimispropagandaks on igal parteil ikkagi mingi eelarve ning selle võrra, mis see kulub otse vanapaberiurni tõstetavale materjalile, jääb seda vähem igasugu õhupallide ja telereklaami jaoks. Selles osas peab ütlema, et pole halba ilma heata.

On aga veel üks sort vabapaberit, mille eest me oleme maksnud, aga mille eest maksumaksja raha heaperemeheliku kasutamise üle võiks rohkem norida. Need on igasugused linnaosade häälekandjad, mida trükitakse kokku kümnetesse tuhandetesse ulatuvates tiraažides ja ikka selle sama maksumaksja (põhjatu?) kauka arvelt. Elan ise suures Õismäe korrusmajas ning Haabersti häälekandja ilmumise päeval on vanapaberiurn nende all lookas. Seda raiskamist vaadates tekib mõte, et kindlasti on inimesi, keda linnavalitsuse propaganda ja linnaosa uudised huvitavad ning ehk võiks luua neile selle ajalehe tellimisvõimalus ja jätta ülejäänud inimestele see ajaleht saatmata?

Minu poolest võiks see tellimine olla tasuta, aga selle tulemusena toimuks kokkuhoid igal rindel - tiraažid oleks kordades väiksemad, postiljonidel vähem vedamist ja inimestel tellimata rämpsposti tõttu vähem stressi.