Igaüks teeb oma elus ise valikuid. Ei saa loota juhustele ning teistele inimestele. See, kus ja kes sa oled ühe, viie või kümne aasta pärast, on igaühe enda valik. Kas sa loodad viie aasta jooksul minna tööle, õppida koolides või luua perekond?

Meil kõigil on oma elu suhtes erinevad ootused ning lootused. Tegelikult ei tea sa kunagi, mis seis võib olla nädala aja pärast. Kõik võib muutuda ühe sekundiga, nagu üks tuttav minevikust mulle kunagi ütles. See vastab tõele, olen seda ka enda elus kogenud, erinevatel viisidel. Ma usun, et ma pole ainuke, kes nii arvab.

Seega, kui tahad, et sinu elu läheks plaanipäraselt, pead selle nimel ise kõvasti vaeva nägema. Tihti unistataksegi sellest, et tulevik on ilus ja roosiline. Unistuste täitumiseks peame tegema õigeid valikuid. Ka mina unistan paljudest asjadest, sest unistamine pole ju keelatud.

Noortel on praegusel ajal võimalik teha palju valikuid, sest valitatavate asjade arv on suur. Mina näiteks mõtlen sellele, mida teha peale kooli. Kas minna edasi õppima või mitte? Muidugi mõned mõtted tiirlevad peas, mida õppima minna ja kuhu, aga selleks on vaja raha, sest kui tasuta kohta ei saa, pead ju ise kinni maksma. Kahjuks pole see aga odav. Seega peab mõtlema ka varuvariandi, mida teha, kui ei saa õppima minna seda, mida soovid.

Teine variant oleks minu jaoks minna välismaale. Mida sinna tegema? Minul oleks kaks valikut, kas lapsehoidjaks või vabatahtlikuks töötajaks. Need kaks võimalust on mulle mõned aastad juba huvi pakkunud. Muidugi oleks võimalik ka välismaale õppima minna, aga ka see maksab, kui tasuta kohta ei saa.

Sel sügisel läks üks minu tuttav Inglismaale kooli, peale keskkooli lõpetamist. Kujutage vaid ette, kui kade ma olen tema peale! Tema viitsis ja tal oli tahtmist pingutada selle nimel.

Kõiki soove ja tahtmisi saab realiseerida siis, kui sinu teel ei ole mingeid takistusi, mis on sinu enda poolt loodud. Mis iganes siis see takistus ka poleks, on jällegi see, et ise otsustasin oma saatuse üle. Tegin valiku, mida võin kahetseda, aga samas ka selle valiku üle õnnelik olla.

Nii, et inimesed, kes usuvad, et saatus on ettemääratud või et oma saatust ei saa muuta, siis nad eksivad. Elu on nii keeruline, põnev, lõbus, pöörane, metsik ja veel palju muid asju. Täpselt selline, nagu me selle ise oma valikute ja otsustega teeme !