Isegi kõige suurem puupea saab selle ajaga keele selgeks, vähemalt sellisel tasemel, et Eestis elades aru saada, mida kohalikus keeles räägitakse.

Miks arvavad siin elavad teistest rahvustest inimesed, et enne õpiks pigem ära inglise kui eesti keele? Kui neil pole niigi palju austust riigi vastu, kus nad elavad, et kõneleda riigikeeles, siis, andke andeks, ei pea meie tegema nende elu kergemaks oma keele arvelt.

Pole mõtet meid võrrelda ka teiste riikidega (üleskutses tõime võrdluseks soome riigi kakskeelsuse - toim.), sest neisse ei toodud aastakümneid tagasi väevõimuga sisse võõrast keelt. Ma ei räägi muidugi praegu teistest endistest Nõukogude Liidu riikidest, kus olukord sarnanes meie omaga. Eestlane on olnud sunnitud õppima ja oskama vene keelt.

Nüüd, kui oleme sellest taagast 20 aastat vabad olnud, on nõuda meilt endiselt vene keele oskust lihtsalt ebaõiglane. Meil on riigi keeleks eesti keel ja omal vabal valikul võime me õppida selle kõrvale võõrkeeli. Ka vene keel peaks teiste seas olema vabatahtlik.

Teise emakeelega inimestel peaks aga olema kohustus õppida selgeks selle riigi keel, kus nad elavad ja on elanud aastakümneid. Kui seda tehtud ei ole, siis võib selleks olla ainult kaks põhjust: nad kas ei ole viitsitud seda teha või on neil nii palju jultumust, et lihtsalt mitte tahta seda teha. Kumbki põhjus ei ole aga piisavalt mõjuv, et meie keele arvelt neile mingeid soodustusi teha.