Kaitseministeeriumi 2010. aasta investeeringute kavas on avalikkusele enneolematu täpsusega välja toodud ka Vabadussõja võidusambale kulutatud rahasummad, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kaitseminister Jaak Aaviksoon on seni riigikogu infotunnis öelnud, et samba püstitamiseks kulus 110 miljonit krooni, pluss-miinus paar miljonit. Kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimeti sõnul aga lisandub sinna terve hulk muid kulusid.

Näiteks möödunudsuvise samba avamistseremoonia eelarve oli veidi alla miljoni krooni, kuid seda rahastati Eesti Vabariik 90. juubeliaasta pidustuste eelarvest, samuti on ministeeriumi toel välja antud võidusambast raamat ja erimargid ning nende kulude hulka ei kuulu ka sihtasutuse Vabaduse Monument eelarve.

Kui palju kõik kõrvaltegevused kokku raha on võtnud, ei osanud Kuimet eile öelda, kuid arvatavasti on see mõõdetav mitme miljoniga.

Samal ajal küpseb riigikontrollis juba pikemat aega audit, mille üks peamisi eesmärke on jõuda selgusele, kui palju sammas riigile maksma on läinud.