Kaitseminister Jaak Aaviksoo kirjutas alla käskkirjale, mille alusel tuleb teha Vabadussõja võidusamba tehnilise seisukorra ja võimalike tulevaste tehnoloogiliste riskide hindamine, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kindla vihje sellest, kelle tööst tulenevate probleemide tõttu Aaviksool kannatus katkes, annab käskkirja punkt, millega peatatakse kuni hindamis­aruande kinnitamiseni kõik väljamaksed võidusammast ehitanud Tšehhi firmale Sans Souci.

Ministeeriumi mure sambaga seotud riskide pärast on suuresti seotud asjaoluga, et pärast tšehhide poolt ehitisele antud garantiiaja lõppu peab hooldustööde eest hakkama arvatavasti vastutama mõni ministeeriumi leitav haldaja.

Kui aga siis peaks monumendilt leitama suuri defekte, tuleks nende likvideerimise eest arvatavasti hooldajale kõik välja maksta, samal ajal kui praegu katavad parandamiskulud garantii raames tšehhid ise.

Suurema osa summast on kaitseministeerium aga juba tšehhi sambameistritele üle kandnud  rohkem kui 62-miljonilisest lõpphinnast on tšehhide arvele veel üle kandmata 5,3 miljonit krooni.

Probleeme võidusambaga on olnud ka käesoleval nädalal. Mitu ööd järjest pole samba valgustusega kõik päris korras — sel korral streigivad mõned risti sees asetsevad lambid.