Major Marek Leiner ütles, et talle jäävad meelde nii kohalikud partnerid kui ka sõjalise nõustamise grupi meeskond. “Rahvusvaheline seltskond võimaldab sul võrrelda ennast teiste rahvustega ja ma võin öelda täiesti puhta südametunnistusega, et eestlased on väga oodatud ja kõrgelt hinnatud. Meid usaldatakse ja me oleme saavutanud taseme, mis võimaldab meil rahvusvahelises meeskonnas mitte ainult õppida ja kaasa rääkida, vaid ka õpetada ja juhtida,“ sõnas ta.

Major Leineri jaoks oli see teine sõjalisel operatsioonil osalemine – aastal 2014 teenis ta Mali lõunaosas Koulikoro väljaõppekeskuses treeningmeeskonnaülemana. Toona oli tema juhitud üksuse ülesandeks treenida välja sõdureid, Iraagis nõustas ta Ühendatud Kurdi armee erinevate tasemete ohvitsere luure võime loomise ja arendamise küsimustes.

„Teenistus oli intensiivne, hariv ja ma usun, et ka viljakas. Kohalikud sõjaväelased suhtuvad liitlaste kohalolekusse väga hästi. Ja ka praegustel aegadel, mil olukord lähisidas on keeruline, on nad korrutanud, et vajavad meid siia. Nad tahavad õppida, areneda ja tulevikus olla valmis ka iseseisvalt tagama oma riigi julgeolekut,“ ütles Leiner.

Major Leiner andis luure- ja julgeoleku sõjalise nõuandja ülesanded üle major Henri Leyle. Viimase kuu jooksul täitis major Marek Leiner lisaks ka Eesti kontingendi vanema kohustusi. Tänasest teenib kontingendi vanemana kolonelleitnant Vesse Põder.

Sõjalise nõustamise grupp on Ameerika Ühendriikide juhitud operatsiooni Inherent Resolve põhipingutusüksus, mis panustab Iraagi riigikaitsesüsteemi ülesehitamisse, nõustades igapäevaselt kohalike julgeolekujõudude taktikalise- ja operatiivtasandi staape ning ülemaid. Täiendavalt viiakse Põhja-Iraagis läbi sõjaväereformi ning toetatakse Iraagi koosseisu kuuluvat Ühendatud Kurdi armeed väe loomise ning võimearendusega. Grupi koosseisus teenivad 13 riigi kaitseväelased, nende seas neli ohvitseri ja üks vanemallohvitser Eestist.

Ameerika Ühendriikide juhitava operatsiooni Inherent Resolve eesmärk on nõustada ja toetada Iraagi kohalikke julgeolekujõudusid riigikaitsesüsteemi ülesehitamisel, et nad suudaksid iseseisvalt alistada islamiäärmuslikke rühmitusi ning tagada riigis rahu ja stabiilsust. Islamiäärmuslus ohustab turvalisust Euroopas ja kogu maailmas. Eesti kaitseväe kontingent panustab operatsioonile alates eelmise aasta aprillist. Mandaat on 110 kaitseväelast. Eesti näitab oma osalemisega, et on valmis toetama oma liitlaseid ning panustama julgeoleku tagamisse just seal, kus asuvad suured julgeolekuohud Euroopa ja NATO liikmesriikide jaoks.