Välisminister Margus Tsahkna sõnul on asjuri väljakutsumine järgmine samm diplomaatiliste jõupingutuste reas, mille abil püüab välisministeerium Eesti elaniku vabastada. „Välisministeerium väljendas täna Iraani asjuriga kohtudes hukkamõistu laeva MSC Aries hõivamise pärast ja nõudis meeskonnaliikmete, nende seas Eesti elaniku kohest vabastamist,“ ütles välisminister.

Välisministeerium on endiselt kontaktis ka laeva operaatorettevõttega MSC, kelle teatel lubati eile laeva pardale arstid, kes tegid kõigile meeskonnaliikmetele tervisekontrolli.

Eesti elaniku vabastamise nimel tegutseb ka Eesti aukonsul Teheranis, kes suhtleb kohapeal Iraani välisministeeriumiga. Jätkub koostöö ka Eesti Lissabonis asuva suursaatkonna ja Portugali välisministeeriumi vahel, sest ka Portugali võimud jätkavad jõupingutusi oma riigi lipu all sõitnud laeva vabastamiseks.

Tsahkna sõnul viitab Iraani tegutsemine laiemale ohule, mis kaubalaevu maailmaveredel sõites varitseb. „Kasvavad pinged kogu maailmas, aga eriti Lähis-Idas, muudavad meresõitjate töö järjest ohtlikumaks,“ ütles minister. „Kaubalaevade muutumine sihtmärgiks on lubamatu.“

Välisminister tunnustas Euroopa Liidu välis- ja kaitseministrite eilsel ühisarutelul sündinud poliitilist otsust laiendada Iraani-vastaseid sanktsioone ka Iraani raketitoomisele ja -tarnetele, et pidurdada nii Iraani toetust Venemaa agressioonile kui riigi destabiliseerivat tegevust Lähis-Ida piirkonnas.

„Iraan kujutab endast ohtu ülemaailmsele rahule ja julgeolekule, mistõttu on täiendavad sanktsioonid Iraanile igati asjakohased,“ sõnas Tsahkna.