Plaanilised demineerimistööd koondnime all „Saare Kõmin“ toimuvad eeskätt Sõrve piirkonnas. Ainult plaaniliste töödega siiski ei piirduta, vajadusel reageeritakse ka üle Saare- ja Muhumaa.

„Otsingutööde asukohad on valitud varasemat kogemust arvestades ning vanade lahingukaartide uurimise tulemusel,“ ütles päästeameti demineerimiskeskuse Lääne-Eesti pommigrupi juhataja Aivar Post.

Post tuletab meelde, et juhul, kui keegi on leidnud mõne kahtlase eseme metsast, pööningult või veekogust, siis tuleb sellest kindlasti teavitada hädaabinumbril 112.

„Kahtlast eset ei tohi mingil juhul ise hakata liigutama. Hädaabinumbril tuleks helistada isegi lõhkekeha kahtluse korral. Väljasõidu eest kelleltki tasu välja ei nõuta. Samuti ei järgne karistust koju sattunud mürsust teatamisele,“ kinnitas Post ning lisas, et kõik leitavad ja hävitatavad lõhkekehad aitavad ümbritsevat keskkonda ohutumaks muuta.

Demineerimistööde perioodil võib Saaremaal näha tavapärasest rohkem erisõidukeid ja kuulda võib tavapärasest rohkem lõhketööde tagajärjel tekkivat müra.