Seda vaatamata sellele, et kihlveokontorite, nagu bet365, arvates jääb Šveits turniiril osaleva 24 meeskonna pingereas oma võiduvõimalustega täpselt keskele.

Headel päevadel võib Šveits aga alistada isegi Prantsusmaa, nagu nad tegid 2021. aasta EM-i kaheksandikfinaalis, või võita Itaalia vastu, nagu nad suutsid seda Katari MM-turniiri valikmängus.

Šveitsi tähtmängijad tänavuseks Euro 2024 turniiriks

Šveits osaleb suvel juba oma kuuendal EM-il ja järjest kolmandal. See on ka esimene kord, kui Šveits on kvalifitseerunud kuuele järjestikusele suurele rahvusvahelisele turniirile (MM-i ja Euro turniirid) – viimase 20 aasta jooksul ei ole meeskonnal õnnestunud suurturniirile kvalifitseeruda vaid ühel korral (Euro 2012). Kõik see tähendab, et meeskonnas on kõvasti finaalturniiril mängimise kogemust, mis on kindlasti midagi, mida ainult raha eest osta ei saa.

Vaatamata sellele, et Inglismaa Premier League’i meeskonna Burnley ründaja Zeki Amdouni oli kvalifikatsiooni alagrupimängudes Šveitsi resultatiivseim ja väravavaht Yann Sommer särab Interis, on Granit Xhaka jätkuvalt rahvusmeeskonna hing ja süda. Koondises võrreldakse tema rolli Xabi Alonsoga ja Xhaka on valmis oma kogemusi ning teadmisi koondise tasemel kaasmängijatega jagama.

Šveitsi rahvusmeeskonna kõige kogenumate nimede hulgas on Xherdan Shaqiri, kes mängib hetkel Chicago Fire’i nimelises meeskonnas USA-s. 32-aastane ründaja osaleb oma kolmandal EM-il. Shaqiri jääb karjääri lõpusirgele jõudmisest hoolimata meeskonnas oluliseks jõuks. Lisaks 30 väravale on Shaqiril rahvuskoondise eest kirjas ka 34 resultatiivset söötu.

Võimalik teekond võiduni

Šveits mängib Euro 2024 turniiril A-alagrupis, kuhu kuulub ka turniiri korraldaja Saksamaa. See on tulemuse ja edasipääsejate ennustamiseks üsna keeruline alagrupp. Arvatavalt tugevamad meeskonnad Saksamaa ja Šveits pole viimasel ajal oma parimas vormis olnud, samas eeldatavalt nõrgemad Šotimaa ning Ungari on aga arengut näidanud. Saksamaa kui turniiri võõrustaja seisab silmitsi märkimisväärse surve ja ootustega. Paberil on neil talenti palju: Sane, Musiala, Gundogan, Goretzka, Rudiger jt.

Šveits ise on viimastes kohtumistes väga ebaveenev olnud, kuid tavaliselt leiavad nad enne finaalturniiri üles vajaliku vormi ja on meeskonnatöö ning mõistmise tõttu kõigi jaoks alati raske vastane. Pealegi on neil Yann Sommeri näol olemas absoluutselt tippklassi väravavaht, kes võib ka paberil tugevama vastase vastu üksi väravas imet teha ja meeskonda võiduni aidata.

Šveitsi mängude ajakava oma alagrupis on järgmine:

  • Ungari (15. juuni 2024, RheinEnergieStadion);

  • Šotimaa (19. juuni 2024, kell 20.00, RheinEnergieStadion);

  • Saksamaa (23. juuni 2024, kell 20.00, Waldstadion).

Kui Šveitsil õnnestuks A-alagrupp võita, läheksid nad seejärel vastamisi C-alagrupi teise kohaga, kelleks on tõenäoliselt Taani. Kui neil õnnestuks seejärel ka kaheksandikfinaal võita, on nende veerandfinaali vastaseks ilmselt B-alagrupi võitja, milleks paljud ennustavad Hispaaniat. Edasipääsu korral võib neid oodata poolfinaalis kohtumine Portugali, Hollandi või Slovakkiaga. Finaali pääsemisel tuleks vastamisi minna ilmselt Prantsusmaa või Inglismaaga.

Selge on see, et alates kaheksandikfinaalidest pole Šveitsi jaoks enam ühtegi lihtsat vastast. Eelnevad turniirid ja mängud on näidanud, et Šveits võib ka ühest mängust järgmisesse oma tasemelt väga palju kõikuda. See tähendab, et keskendumist ei tohi meeskond hetkekski kaotada. Loomulikult on selge, et juba ainult oma alagrupi võitmine ei saa olema mingil moel lihtne ülesanne, sest kodumeeskond Saksamaa soovib ise võita kõik mängud, kuni Euro 2024 turniiri finaalini välja.

Ennustused Šveitsile Euro 2024 turniiriks

Pärast kvalifikatsioonis esimeste mängude võitmist komistas peatreener Murat Yakini meeskond Valgevene, Iisraeli ja Kosovo vastu, saavutades nendes mängudes kõigest viigi. Lõpuks kaotati veel ka Rumeeniale. Šveitsi rahvusmeeskonna turniiridel mängimise kogemus tähendab aga seda, et neid ei saa keegi alahinnata.

Ühendades kogemuse ja nooruse, teenib Šveits tunnustust oma ühtse meeskonna eest. Veteranid, nagu Granit Xhaka ja Xherdan Shaqiri, juhivad meeskonda koos tõusvate tähtedega, sealhulgas Manuel Akanji ja Breel Embolo. Treener Murat Yakini juhendamisel kasutab Šveits distsiplineeritud ja mitmekülgset lähenemist, ühendades dünaamilise rünnaku vastupidava kaitsega.

Ilmselt suudab Šveits murda ennast alagrupist play-off-mängudele. Edasine saab olema juba suur küsimärk ja välistada ei saa midagi. Kaheksandikfinaalist edasipääs on siiski reaalne. Kõik sellest enamat oleks aga juba üllatus ja midagi, millele Šveitsi mängijad saaksid aastate pärast uhkusega tagasi vaadata.

Jaga
Kommentaarid